14 biljaka odličnih za tjeranje pauka, mrava, žohara, moljaca

0

Miris matičnjaka ili melise odbija mnoge kukce. Komarci, muhe i određene vrste moljaca ne podnose miris ruzmarina pa ga svakako držite u domu dok miris metvice ne vole pauci.

Odaberite biljku ovisno o kukcima koje ne želite vidjeti u domu ili oko njega. Biljke smjestite blizu prozora, vrata ili mjesta na kojima se okupljaju. Osim svježih biljaka, pomažu i one suve poput cimeta, lovorovih listova…

Ovih 14 biljaka koje pomažu u rješavanju muha, žohara, pauka, komaraca, stjenica, moljaca…

 1. BOSILJAK – Ovaj odličan začin dobro je imati u domu i zbog kuhanja, ali i ako se želite riješiti dosadnih muha i komaraca – miris bosiljka ih odbija.
 2. MAČJA TRAVA – Ne morate imati mačku u kući da biste kupili mačju travu, poznatu i kao mačja metvica. Ova biljka tjera žohare, komarce i krpelje. Sadrži hemikaliju nepetalactone čiji miris je privlačan mačkama, a odbojan kukcima.
 3. HRIZANTEME – Ova predivna biljka je fantastična jer je ne vole ni mravi, niti žohari, pauci, stjenice, krpelji i srebrne ribice – gmizavi insekti koji vole boraviti u kupatilu, a najčešće izlaze noću.
 4. LAVANDA – Osim što njezin miris umiruje i opušta, odličan je za tjeranje komaraca. Držite je blizu prozora i vrata.
 5. LIMUNSKA TRAVA – Citronela ili limunska trava može se nabaviti i kao eterično ulje, a pomaže držati komarce podalje od ukućana. Nije loše u domu imati ovu mirisnu biljku u tegli, jer osim što tjera kukce, prefino miriše i može se koristiti u pripremi nekih jela.
 6. NEVEN – Mnogi vrtlari dobro znaju da ova biljka čini čuda u odbijanju kukaca. Komarci mrze njegov miris, ali i zečevi. No važno je napomenuti da miris nevena obožavaju puževi.
 7. METVICA – Nana, metvica ili menta miriše predivno, ali ne i mravima, paucima, komarcima i ostalim kukcima. Nije loše imati ovu biljku u teglama u kući, jer osim što će otjerati dosadne kukce, uvijek ćete imati pokoji grančicu za svježi čaj pri ruci.
 8. DRAGOLJUB – Ovo cvijeće odbija lisne uši pa ih nije loše posaditi uz paradajz, krastavce i ostalo povrće u vrtu, ili uz neke kućne biljke, ruže…
 9. RUZMARIN – Komarci, muhe i određene vrste moljaca ne podnose miris ruzmarina pa ga svakako držite u domu. Osim toga, tako će vam uvijek biti pri ruci zatreba li vam kao dodatak nekom jelu od mesa.
 10. KADIFA – Ovaj cvijet lijepo izgleda, ali miris mu nije nimalo ugodan, kako ljudima, tako i komarcima.
 11. MATIČNJAK – Miris matičnjaka ili melise, koji podsjeća na miris limuna, odbija mnoge kukce, uključujući i komarce. Posadite ga u teglu i držite u kući i na balkonu, dvorištu.
 12. LOVOR – Spojevi u lovorovom listu djeluju smirujuće na tijelo i psihu kada ih udahnemo, a osim toga, tjeraju dosadne komarce, muhe, mušice, mrave… Sve što trebate napraviti je zapaliti nekoliko suvih listova u prostoru u kojem boravite, dim će rastjerati kukce i poboljšati vam raspoloženje. Ukoliko imate mrave, stavite nekoliko listova tamo gdje se skupljaju.
 13. KRASTAVCI – Kora od krastavca je prirodni otrov za mrave. Stavite je tamo gdje se skupljaju i pobjeći će na neko drugo mjesto.
 14. CIMET – Miris cimeta kukcima nije ugodan pa bježe od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta pospete li ih s malo cimeta ili napravite li liniju od cimeta na podu (tamo gdje imate problema s ulaskom mrava u kuću). Takođe, štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odjeću zaštitili od moljaca, prenosi 24sata.hr.

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × 2 =