10 neobičnosti iz različitih zemalja koje i dalje izazivaju čuđenje u svijetu

0

Ne kaže se uzalud da je svijet lopta šarena. Gotovo u svakoj zemlji postoje običaji koji u nekoj drugoj izazivaju čuđenje. Svako ko putuje nemali se broj puta suočio s raznim kulturnim šokovima, a neke koje ste možda doživjeli baš i vi proći ćemo u ovom tekstu…

Nekorištenje kupatila nakon svadbe – Indonezija

U zajednici Tidong u Indoneziji, vjenčani par prva tri dana ne smije ići u kupatilo. Ako idu, to se smatra lošom srećom. Kako bi bili sigurni da ne posjećuju kupatila, nadgledaju ih članovi porodice, koji im ujedno vodu i hranu daju na – kapaljku.

Pozdravljanje drugih pljuvanjem – Kenija

I dok se pljuvanje smatra nepristojnim u većini kultura, u kenijskom plemenu Masai ono je uobičajen način pozdravljanja i iskazivanja poštovanja. Članovi plemena prije rukovanja pljunu na dlanove, a jednako tako „pljuje“ se i na novorođenčad i mladu, jer se to sve smatra dobrom srećom.

Poklanjanje žute ruže – Meksiko

Buket ruža sjajan je poklon koji iskazuje ljubav i pažnju u bilo kojem kutku svijeta. Ipak, kad birate boju, u nekim je zemljama itekako važno paziti. U Meksiku, držite se tradicionalnih crvenih ruža, s obzirom da žuta ruža simbolizira smrt.

Gađanje singl ljudi cimetom – Danska

Stara tradicija koja je započela u 16. vijeku još uvijek je živa. Ukoliko je osoba singl na svoj rođendan, njeni prijatelji doslovno će je „okupati“ cimetom. Tradicija se odnosi na danske trgovce začinima, koji nisu imali vremena za ženidbu s obzirom na česta putovanja širom kontinenta.

Nedostatak toaletnog papira – Indija

Mnogi putnici u drugu najmnogoljudniju državu na svijetu ostanu neugodno iznenađeni kad vide kako se toaletni papir često ne nalazi u toaletima. Umjesto toga, na raspolaganju je voda u posudi koja se koristi za pranje. S obzirom da veći dio svijeta koristi najnormalnije papir, svima koji se susretnu s ovom situacijom ovo je šok.

Kasniji dolazak – Venezuela

Stižete li na event, dogovor ili zabavu, u Venezueli je običaj barem malo – zakasniti. Bilo da je riječ o poslovnim dogovorima ili nekim drugim važnim događajima, kašnjenje vrijedi i za njih, te jednostavno ocrtava opuštenost Venezuelanaca.

Kucanje čašama prilikom zdravice – Mađarska

Kad ste u Mađarskoj, nemojte se zabuniti i kucati čašama prilikom zdravice. Naime, taj običaj prema legendi dolazi iz 1848, kad su Austrijanci zaustavili mađarsku revoluciju i taj događaj proslavili kuckanjem čašama prilikom zdravice!

Bacanje namještaja kroz prozor – Južnoafrička Republika

Nova godina gotovo se svugdje slavi vatrometom. Slave je tako i u JAR-u, ali ovdje je živa još jedna tradicija koja uključuje bacanje namještaja kroz prozor ili balkon. Na bacanje paze policijske snage, kako neki kauč ne bi slučajnog prolaznika došao glave.

Poslovni sastanci u sauni – Finska

Sauna čini važan dio finske kulture, pa se tako i dandanas u njoj znaju održati poslovni sastanci, ali i voditi ostali bitni razgovori. Stoga, ako dođete poslovno u Finsku, nemojte se čuditi ako vaš domaćin predloži da sastanak održite u sauni.

Ne koristite lijevu ruku – Bliski istok

U velikom dijelu bliskoistočnih zemalja pozdravljanje ili jedenje lijevom rukom smatra se priličnom nepristojnim i nehigijenskim. Naime, lijeva se ruka koristila za čišćenje nakon posjeta toaletu, tako da je ona još uvijek ostala „prljava“, piše Punkufer.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 × = 27