10 najluđih pokušaja atentata na Castra

0

Smrt kubanskog vođe Fidela Castra velika je vijest u svijetu, ali teško je povjerovati da je nekog posebno šokirala.

Ne samo zato što govorimo o 90-godišnjaku već i činjenici da je Castro neprestano plesao na tankoj liniji između života i smrti. Naime, od 1959. kada je Fidel službeno postao kubanski premijer, preživio je više od 600 pokušaja atentata. Neki tvrde da se radilo o čak 638 pokušaja o čemu je snimljen i dokumentarni film.

Castro je jednom prilikom izjavio: “Da je preživljavanje pokušaja atentata olimpijska disciplina, osvojio bih zlatnu medalju”.

Fabian Escalante, bivši šef kubanske tajne službe, ovako je podijelio napade. Tokom Eisenhowerove administracije pokušali su ga ubiti 38 puta, Kennedyjeve (42), Johnsonove (72), Nixonove (184), Carterove (64), Reaganove (197), Busheve (16) i Clintonove (21). Neki tvrde da bi se o brojkama nakon Nixona moglo diskutovati, ali ako preživite samo jedan pokušaj atentata i to je prilično impresivno.

No, s obzirom na nevjerovatan broj pokušaja, prilično je jasno da je CIA morala pronaći originalne načine da ga skonča jer snajperisti vrlo brzo postanu dosadni i predvidljivi. Izabrali smo deset najoriginalnijih.

  1. Fatalna ljepotica

Marita Lorenz, samo jedan od mnogih žena koje su se nalazile na Castrovoj listi ljubavnica, navodno je prihvatila saradnju s CIA-om, a plan je bio podvaliti mu otrovne pilule. Uspjela je prokrijumčariti pilule u spavaću sobu tako što ih je stavila u kutiju kreme za lice, ali budući da ih nije zaštitila, tablete su se otopile. I ne samo to, Marita se i malo prepala i prema njenim riječima, u jednom trenutku sve je priznala Castru koji joj je dao pištolj i rekao joj da obavi posao.

“Povukao je dim cigare i sklopio oči. Učinio se ranjivim jer znao je da to neću moći učiniti. Volio me i ja sam voljela njega”, rekla je.

  1. Otrovno ronilačko odijelo

Kad od svojih neprijatelja bez ikakvog razloga na poklon dobijete ronilačko odijelo, u vama mora postojati barem zrno sumnje. Pravo je pitanje zašto su Ameri uopšte vjerovali da će to “piti vodu”. Iako je Castro obožavao roniti, to ne znači da je Amerikancima vjerovao “i kad darove nose”. Tim više jer se sve odigravalo usred invazije na Zaljev svinja. CIA je Castru odlučila pokloniti ronilačko odijelo zaraženo sporama i bakterijama koje bi ga zarazile teškim kožnim bolestima ili u najgorem (za njih najboljem) slučaju – ubile. Neki tvrde da se radilo o bakteriji tuberkuloze.

Američki advokat James B. Donovan, Castru bi poklonio ronilačko odijelo tokom pregovora povezanih s razmjenom zarobljenika. Plan je propao jer Donovan se sprijateljio s Castrom i odlučio mu pokloniti potpuno drugo ronilačko odijelo.

  1. Igla skrivena u olovci

Ovo su već prave špijunske, James Bond fore.

Dakle, atentator bi bio naoružan posebno prilagođenom hemijskom olovkom opremljenom iglom i otrovom, a igla je bila toliko tanka da čak ni Castro ne bi osjetio ubod kada bi se neko s njim slučajno sudario i ubrizgao otrov. Radilo se u izuzetno snažnom otrovu koji bi ga u kratkom vremenu ubio.

Kao što znamo, to se nije dogodilo. Ili je otrov stvarno sporo djelovao.

  1. Eksplozivna cigara

Kad neko spomene eksplodirajuću cigaru, prva stvar koja vam pada na pamet su stari crtani filmovi. Međutim, čini se da su Ameri iz crtića preuzeli par ideja.

Budući da je Castro obožavao cigare, cigare punjene snažnim eksplozivom činili su se kao sasvim logična ideja. A 1967. u Saturday Evening Postu pojavila se vijest da je tajna služba jednom njujorškom policajcu predložila da provede plan tokom Castrove posjete Ujedinjenim Narodima u septembru 1960. Plan nije uspio, ali nema sumnje da je njegovo dugogodišnje uživanje u cigarama barem malo pridonijelo zdravstvenim problemima.

  1. Otrovna cigara

Budući da eksplozivna cigara nije upalila, CIA je poput kojota iz crtića odlučila pokušati s otrovnom cigarom. Regrutovali su dvostrukog agenta koji je Castru trebao podvaliti cigaru natopljenu botulinom, toksinom koji bi ga usmrtio u kratkom vremenu. Dvostruki agent preuzeo je kutiju otrovnih cigara u februaru 1961, ali iz nekog razloga nije obavio svoju misiju.

  1. Eksploziv u školjki

E, ovo je već maštovito.

Kao što smo već napisali, Castro je obožavao roniti i to mu je bio omiljeni sport. CIA je to znala pa su odlučili postaviti eksploziv u školjku. Školjka je bila jarkih boja i neobičnog izgleda pa su Ameri pretpostavljali da će to privući njegovu pažnju, ali čim bi je uzeo u ruku, aktivirao bi se eksploziv i jedino što bi izronilo, bio bi Castrov leš.

Školjka očito nije bila dovoljno atraktivna.

  1. Depiliranje

Koliko je prethodna ideja maštovita, toliko je ova glupa.

Dakle, prema izvještaju iz 1975, Amerikanci su vjerovali su da će uticati na Castrovu moć tako da mu unište bradu. Da, htjeli su ga obrijati. CIA je iskreno vjerovala da će Kubanci, nakon što Castro izgubi bradu, početi vjerovati da je slab. Suluda ideja uključivala je korištenje talijeve soli, koja je izuzetno toksična i može se pronaći u sredstvima za depilaciju.

Castro bi tvar unio u organizam preko cipela ili cigare, a hemikalija bi se apsorbovala u kožu ili inhalirala i izazvala opadanje kose.

  1. LSD

Ovo nije bio pokušaj ubistva Castra već “ubistva” njegove reputacije. Ideja je bila da se tokom njegova gostovanja na jednoj radio stanici iz vazduha pusti tvar najsličnija LSD-u koja bi izazvala halucinacije i luđačko ponašanje.

U teoriji, Castro bi počeo lupetati gluposti u eteru, Kubanci bi to čuli, pomislili bi da je prolupao i prestali mu vjerovati. CIA mu je u jednom trenutku pokušala podvaliti i cigare “začinjene” LSD-om.

  1. Otrovna maramica

CIA je očito opterećena trovanjem jer jedan od načina bio je i maramica prepuna štetnih bakterija i toksina koji bi nakon korištenja izazvao bolest ili smrt.

  1. Smrtonosni desert

Escalante tvrdi da je CIA samo jednom zamalo uspjela. Dogodilo se to 1963.

Ideja je bila jednostavna, tajni agent trebao je otrovati (naravno) Castra tako da mu u desert (vjerojatno milkshake) stavi otrovnu tabletu. Agent, koji se zaposlio kao konobar u Havana Hiltonu gdje je Castro odsjedao, trebao je uzeti kapsulu koju je drugi agent pričvrstio za frižider. Međutim, posao nije odrađen kako treba pa je kapsula bila prejako pričvršćena.

Kada ju je agent-konobar pokušao odlijepiti, kapsula se raspala i plan je propao.

 

 

Izvor: Index.hr

Foto: Rob Crandall / Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 6 = 1