10 bizarnih lijekova iz 18. vijeka

0

John Wesley, osnivač metodizma, poznat je po svojim receptima za brzo i prirodno liječenje većine bolesti. Svoje lijekove i metode liječenja sumirao je u knjizi koju je objavio u kasnim 1740-im, a koja je sadržala recepte za liječenje u vlastitom domu.

Iako je temelj njegove metode liječenja bila hladna voda, u kojoj bolesnik treba da se kupila, ili da je pije, veliki broj lijekova, ali i samih bolesti, bili su dovoljno čudni i bizarni da nisu opstali do danas. Donosimo vam 10 najčudnijih lijekova.

1. Lijek za zaustavljanje krvarenja iz nosa

Prema Wesley-u, možete spriječiti krvarenje iz nosa tako što ćete piti surutku i jesti grožđice svaki dan, ili pak držati užareni komad uglja ispod nosa ili umočiti u ocat, zapaliti ga i zatim udisati miris.

2. Lijek za „prehladu u glavi“

Lijek za bolest „prehlada u glavi“, kako ju je Wesley nazvao, se liječi tako što se od kore narandže naprave dva valjka – i uguraju se u nos.

3. Lijek za „bijele tačkice u oku“

Iako je nejasno na šta je Wesley mislio kada je pisao o „bijelim tačkicama u oku“, najvjerovatnije da se radilo o muscae volitantes (sitne tačkice koje se pojavljuju u vašoj viziji, najčešće kada gledate u nebo tokom sunčanog dana). Wesley-ev lijek za ovu „bolest“ bio je „jednostavan“: prije odlaska u krevet, stavite malo voska iz ušiju na oči.

4. Lijek za kostobolju

Prema Wesley-u, lijek za kostobolju na nozi ili ruci je govedina! Na bolno mjesto potrebno je staviti sirov nemasni odrezak govedine, te ga mijenjati jednom u dvanaest sati, sve dok bol ne nestane.

5. Lijek za žuticu

Ovaj metodista smatrao je da žuticu možete izliječiti tako što ćete nositi lišće biljke rusa (chelidonium) pod nogama. Osim toga, lijekovi za žuticu su, po njemu, male tablete napravljene od sapuna od maslina koje treba uzimati u jutarnjim satima – osam do 10 dana; tri dana ležanja na ljuskama od jaja; tri jutra posta ili hodanje dok se ne preznojite.

6. Lijek za upalu plućne maramice

Za liječenje plućne maramice Wesley predlaže da ispečete luk na žaru, pomiješate ga s kremom i namažite bolnu stranu. Drugi lijek je još i čudniji: ispunite unutrašnjost jabuke tamjanom, zatim je pecite dok se ne pretvori u pepeo, napravite od nje kašu i pojedite je.

7. Lijek za grlobolju

Grlobolja na koju je Wesley mislio je danas poznata kao komplikacija prilikom upale krajnika. Njegov lijek je bio prilično jednostavan: veliki tost od bijelog kruha namočite viskijem, i zatim ga stavite na vrh glave i ostavite tu sve dok se u potpunosti ne osuši.

8. Lijek za zubobolju

Lijek za zubobolju, prema Wesleyju, je bio elektrošok u zub. Ako je to previše ekstremno za vas, alternativa je da trljate obraz petnaest minuta, ili stavite komadić češnjaka u uho.

9. Lijek za posjekotine

Prva Wesleyeva metoda liječenja (manjih) posjekotina i nije nešto posebno drugačija od današnjih. On preporučuje da stavimo palac na ranu i držimo ga tu pola sata. Druga metoda, za dublje posjekotine, je ipak malo nekonvencionalnija: na posjekotinu stavite komad prženog sira.

10. Lijek za malaričnu groznicu

Postoje mnogi prirodni lijekovi za liječenje malarične groznice, ali Wesley predlaže da prvo pokušate sa „blagim riganjem“. Ako to ipak ne uspije, on predlaže da stavite vreću trave na stomak. Trava treba da bude isjeckana, a da kožna vreća ima rupe na sebi. Ako i vreća trave ne upali, postoji i treći lijek: napravite šest osrednjih pilula od paučine, popijte jednu prije kupanja hladnom vodom, dvije prije sljedećeg, i ostale tri ako bude potrebno.

 

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × = 4