Znate li koje suđe nije zdravo za pripremu hrane?

0

U kuhinji se skriva mnogo opasnosti kojih nismo ni svjesni. Pritom ne mislimo samo na bakterije i nedovoljnu higijenu. Riječ je o suđu koje može ozbiljno naštetiti našem zdravlju.

Ako se u vašoj kuhinji hrana priprema u plastičnim i aluminijskim posudama, vrijeme je da ih odbacite, a time i otrove koje sadrže. Plastika sadrži bisfenol A poznat i kao skraćenica BPA. Taj sastojak povezuje se s mnogim bolestima, pa čak i rakom. Neki naučnici tvrde da uzrokuje neplodnost, bolesti srca i dijabetes. Od plastičnih posuda preporučljivo je, ako baš morate da kupujete, samo BPA-fri plastiku s reciklažnim kodovima 1,2 ili 5.

Osim toga, ako ste ikada recimo primijetili da je suho voće, koje je ostalo dugo u plastičnom pakovanju, poprimilo okus plastike, činjenica je da vam se ne pričinjava? To je zbog toga da ioni hrane i ioni plastike počinju međusobno reagovati i zato treba kupovati samo sertifikovane plastične posude.

Jednako opasno je i aluminijumsko suđe, koje je povezano s demencijom, Parkinsonovom bolešću i autizmom. Suđe od aluminija ispušta u hranu aluminij, koji je opasan za zdravlje. Lijevani aluminij je stabilniji od običnog tankog aluminijskog posuđa. Također, izbjegavajte aluminijsku foliju. Umjesto toga da pečete krompir u aluminijskoj foliji, ispecite ga direktno na roštilju ili u vatrostalnom loncu sa poklopcem.

Kvalitetno suđe pomaže da ostanete dobrog zdravlja i poboljšava okus hrane. Kako bismo izbjegli trovanje i bolesti najbolje je plastično i aluminijsko suđe zamijeniti s keramičkim, staklenim i emajliranim suđem. Pa tako recimo, Nije slučajno da se samo staklene i keramičke epruvete koriste u hemijskim laboratorijima, gdje materijal epruveta ne smije uticati na rezultate eksperimenta. Staklo i keramika su inertni i nereaktivni i najbolja su opcija za kuhanje i pripremu hrane.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 1 = 6