Znakovi koji pokazuju da tijelu nedostaje kalijuma

0

Kalijum osigurava pravilnu kontrakciju mišića u tijelu, reguliše tjelesne tečnosti i ravnotežu minerala u organizmu.

Osim toga, kalijum ublažava učinke pretjerane konzumacije soli, što je problem sa kojim se susreće mnogo ljudi u svijetu. Povrh svega, štiti krvne sudove od oštećenja i zadebljanja i snižava visoki krvni pritisak.

Ako jedete mnogo hrane koja dolazi iz kesice ili kutije, vjerovatno imate premalo kalijuma u organizmu, a ovi znakovi ukazuju na to:

Stalno ste umorni

Tijelu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisalo. Ako ste stalno umorni, a spavate onoliko koliko bi trebalo, manjak kalijuma mogao bi da bude uzrok. Umor može biti i posljedica stresa, loše prehrane i nedostatka sna, što su, takođe, problemi koji se povezuju sa manjkom kalijuma u organizmu.

Imate česte grčeve u mišićima

Kalijum je nužan za pravilan rad mišića u cijelom tijelu. Kada su nivoi tog minerala u tijelu niski, pojedinac osjeća bolove i grčeve tokom dana ili dok vježba.

Osjećate slabost i vrtoglavicu

Količine kalijuma mogu varirati tokom dana, a veliki pad tog minerala u tijelu može dovesti do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvijestiti. To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posjetite ljekara. Nemojte zanemarivati ni ako osjećate trnce u rukama i nogama.

Imate visok krvni pritisak

Bez odgovarajućih količina kalijuma u tijelu, krvni sudovi mogu se suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Pripazite i na srčane palpitacije – najvažniji mišić u tijelu ne može dobro da radi kada u tijelu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

Stalno ste naduti

Tijelo ima problema sa regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalijuma. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao biti jedan od razloga, prenose Novosti.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 1 = 6