Životne namirnice u Austriji na drugom mjestu po skupoći

0

Cijene životnih namirnica i bezalkoholnih napitaka su u Austriji u prosjeku za četvrtinu veće od prosjeka u Europskoj uniji. Jedina zemlja u kojoj su životne namirnice skuplje nego u Austriji je Danska.

Podatke je objavila Statistička služba Europske unije Eurostat, koja navodi da je osnovni razlog razlika u cijenama način oporezivanja. Prilikom statističke obrade cijena nije uziman u obzir kvalitet proizvoda.

Nivo cijena osnovnih životnih namirnica (hljeb, proizvodi od žitarica, meso, ruba, mlijeko, sir, jaja, povrće) i bezalkoholnih napitaka u Austriji iznosi 124 procenta. U Danskoj nivo ovih cijena je najveći i iznosi 139 procenata, dok je u Poljskoj najniži (61 procent).

Kada je riječ o drugim kategorijama proizvoda, cijene alkoholnih napitaka i duvanskih proizvoda se značajno razlikuju od zemlje do zemlje. Tako su ovi proizvodi najskuplji u Irskoj (179 procenata), a najjeftiniji u Bugarskoj (58 procenata).

Odjeća je najskuplja u Švedskoj (121 procent), a najjeftinija u Mađarskoj (70 procenata), dok se cijene elektronskih uređaja kreću od 85 procenata u Češkoj, pa do 116 procenata na Malti.

Cijene za privatna saobraćajna sredstva kreću se između 75 procenata u Češkoj i 117 procenata u Holandiji, dok su razlike u cijenama u kafićima i restoranima još veće, najpovoljnije ćete proći u Bugarskoj (46 procenata), a najviše potrošiti ukoliko se odlučite za Dansku, gdje su cijene 147 procenata.

Uzevši u obzir cijene proizvoda iz svih kategorija, Austrija se po skupoći nalazi iza Danske, Švedske, Finske, Velike Britanije, Irske, Luksemburga, Holandije, Belgije i Francuske. U Njemačkoj i Italiji ćete u kupovini potrošiti manje nego u Austriji, a najbolje ćete proći prilikom kupovine u Bugarskoj.

Foto: shutterstock.com

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 × = 5