Žestok udarac ultradesničarima: Stracheov skandal prijeti da poremeti planove populistima

0

Potpredsjednik italijanske vlade Matteo Salvini se nadao da će njegova kampanja za preuzimanje vlasti u Evropskoj uniji u Milanu dostići vrhunac, ali mu to nije uspjelo. Skandal u susjednoj Austriji nanio je udarac populistima širom Evrope.

Ono što su evropski populisti zamišljali kao veliki miting, nije opravdalo njihova očekivanja. Publika u Milanu je bila mnogo manja nego što je Salvini očekivao, kiša je padala, a mještani su protestovali protiv skupa.

Govornici su se obratili publici ispod banera sa natpisom “Italija na prvom mjestu” i među njima su bili krajnje desničarski lideri kao što su Francuskinja Marine Le Pen, Holanđanin Geert Wilders i predstavnici Konzervativne narodne partije Estonije koja je nedavno ušla u vladu te zemlje.

Ipak, najveći problem za Salvinija, ali i druge njegove saradnike u borbi za EP, svakako je sve veći skandal u austrijskoj krajnje desničarskoj Slobodarskoj partiji (FPÖ). Austrijska FPÖ je ključni član Salvinijevog saveza populista, a Italijan je uživao u toplim odnosima sa sada već bivšim njenim liderom Stracheom.

Strache je trebalo da učestvuje na mitingu u Milanu, ali je upravo uoči njega izbio skandal.

Godinama su evropske krajnje desničarske stranke bile suočene sa optužbama da sarađuju iza kulisa s Rusijom, a optužba zbog snimka sa Stracheom došla je praktično kao potvrda tih sumnji.

Slobodarska partija ima formalno partnerstvo sa političkom strankom Vladimira Putina, ali je u više navrata poricala da radi na daljim ruskim interesima u Austriji.

S obzirom da krajnje desničarski lideri u Italiji i Francuskoj imaju takođe dobre odnose sa Putinom, mogli bi se i sami suočiti s neugodnim pitanjima narednih dana.

Afera bi takođe mogla otežati napore za ujedinjenje krajnje desnih stranaka Evrope u novi politički savez nakon evropskih izbora. Te stranke bi, prema posljednjim anketama, mogle da ostvare snažne rezultate na ovim EU izborima: evroskeptici su na putu da osvoje oko 250 od 751 mjesta u parlamentu. Trebalo je da se FPÖ pridruži strankama Salvinija, Le Penove (a možda i mađarskog premijera) u najvećoj evroskeptičkoj grupi u parlamentu.

Strache je odigrao centralnu ulogu u koordinaciji kontakata između stranaka, ali nakon skandala, drugi lideri će vjerovatno pokušati da se distanciraju od Austrijanaca, piše Blic.

 

Foto: Wikipedia

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 7 = 63