Zbrinjavanje do posljednjeg daha: Kako olakšati najteže trenutke oboljelima

0

U izdanju Krovne organizacije Hospiz Österreich, u saradnji sa Erste fondacijom, objavljen je priručnik „Zbrinjavanje do poslednjeg daha – saveti za porodicu obolelog od neizlečive bolesti” na hrvatskom/bosanskom/srpskom jeziku.

Cilj ovog priručnika je da porodicama oboljelih olakša najteže trenutke u životu i da neminovni kraj života učini dostojanstvenim, sa što manja muke. Osim informisanja, brošura ima zadatak i da podigne svijest o značaju palijativne njege u zemljama regiona, gdje taj koncept još uvijek nije dovoljno razvijen niti shvaćen kao važan činilac zdravstvene zaštite.

„Zbrinjavanje i njega oboljelog od neizlječive bolesti sa smrtnim ishodom predstavlja veliki izazov. Porodica je često nesigurna i uplašena i pita se da li čini sve šta treba…. U društvu koje brine o čovjeku, osoba na samrti ne smije se napustiti, već bi joj, ukoliko je moguće, trebalo obezbijediti da ostatak života provede dostojanstveno, u okruženju koje sama odabere”, napisala je u uvodu ovog priručnika Waltraud Klasnic, predsjednica Hospiz Österreich.

Publikacija sadrži praktične savjete o pravima koja postoje u ovoj oblasti u Austriji, kao i spisak institucija kojima se možete obratiti za pomoć. Cijeli priručnik možete pronaći ovdje.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + = 10