Zašto vas leđa tako često bole?

0

Bolovi u leđima najčešće su uzrok nepravilnog držanja, slabosti u mišićima, naglih i nepravilnih pokreta i peti su najčešći razlog posjete doktoru. Ovi bolovi u donjem dijelu leđa se češće javljaju s godinama, a prvi bolovi se najčešće javljaju u dobi između 30 do 50 godina.

Muškarci i žene su jednako podložni bolovima u leđima, a čak oko 80 do 90 posto odraslih osoba, u jednom periodu svog života osjeća bolove u donjem dijelu leđa. Kada bol postane neizdrživa, obično posežemo za ibuprofenom, aspirinom ili drugim nesteroidnim protivupalnim lijekovima, ne znajući da time povećavamo rizik od ozbiljnih nuspojava poput unutarnjeg krvarenja i srčanog udara.

Jedno američko istraživanje je pokazalo da više od 15 posto odraslih osoba uzima više od maksimalno preporučene dnevne doze tih lijekova, čime direktno i ozbiljno ugrožavaju vlastito zdravlje.

Nažalost, današnji način života je vrlo sjedilački i kada generalno analiziramo naš dan, vidjećemo da se premalo krećemo.

Možda ćete pomisliti da je najbolje malo odležati kako bi bolovi u leđima prestali, no to nije najbolje rješenje. Međutim, upravo je kretanje ono što nam fali, a jedno istraživanje je pokazalo da osobe, koje nastave s normalnim i uobičajenim aktivnostima, puno prije primijete prestanak bolova u leđima. Dakle, ustanite i budite aktivni!

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − 5 =