Zašto biciklisti u osamdesetim imaju imuni sistem 20-godišnjaka

0

Intenzivno vježbanje u starijem životnom dobu može spriječiti propadanje imunog sistema i štititi od infekcija, kažu naučnici koji su pratili zdravlje 125 biciklista ‘dugoprugaša’ u osamdesetim godinama života i utvrdili da njihov imunitet odgovara 20-godišnjacima.

Profesor Norman Lazarus (82) s Kings koledža u Londonu, koji je vodio istraživanje, kaže: “Kad bi vježbanje bilo tableta, svako bi je uzimao”, prenosi BBC.

Vježbanje “ima koristi velikih razmjera za tijelo, mozak, naše mišiće i naš imuni sistem”.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Aging Cell.

Profesorka Janet Lord, direktorka Instituta za upale i starenje univerziteta u Birminghemu, koja je u istraživanju, kaže: “Imuni sistem propada u odnosu na dvadesete godine života dva do tri posto godišnje, što je razlog zašto su stariji ljudi podložniji infekcijama i stanjima poput reumatoidnog artritisa ili raka”.

“Zbog toga što biciklisti imaju imuni sistem 20-godišnjaka, a ne 70 ili 80-godišnjaka znači da imaju dodatnu zaštitu protiv svih tih stanja”, dodala je.

Naučnici su proučavali markere u T-ćelijama u krvi koje pomažu imunom sistemu da odgovori na nove infekcije. Njih proizvodi grudna žlijezda koja u odraslom dobu počinje da se smanjuje.

Utvrdili su da biciklisti dugih pruga u kasnijim godinama proizvode iste količine T-ćelijama kao i u dvadesetim godinama života, za razliku od neaktivnih odraslih osoba koje ih proizvode vrlo malo.

Naučnici vjeruju da tjelesna aktivnost u starijem dobu pomaže ljudima da bolje reaguju na vakcine i tako budu bolje zaštićeni od infekcija poput gripe.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 2 = 4