Zaposleni u metalskoj industriji Austrije traže 10,6 odsto veće plate

0

Sindikat zaposlenih u metalskoj industriji Austrije zatražio je dvocifrenu povišicu primanja, a industrija odgovara sa – “pretjerano”.

Sindikat, koji zastupa oko 130.000 zaposlenih, je, na početku pregovora o novom kolektivnom ugovoru, zatražio povećanje plata za 10,6 odsto.

Glavni pregovarači Rainer Wimmer i Karl Dürtscher obrazložili su svoj visoki zahtjev visokom inflacijom, i dobiti koju su kompanije ostvarile prošle godine i u prvoj polovini ove godine.

“Kompanije su zaradile mnogo novca, ostvarili rekordne rezultate, a to su omogućili radnici. Zato nema razloga da kompanije budu uzdržane kod plata”, smatraju oni.

Predsjednik Udruženja metalno-tehničke industrije Christian Knill na to gleda na drugačiji način. Predstavnik poslodavaca smatra da je zahtjev sindikata nerazuman i pretjeran.

“Taj paket želja bi kompanijama donio masivne dodatne troškove” ukazao je on.

Industrija je, kaže, pod velikim prtiskom zbog rastućih cijena energenata i sirovina.

“Svakog dana nam pristižu loše vijesti, i naša privredna grana je pred recesijom” ističe Knill.

On je sindikatu ponudio jednokratnu pomoć koja ne bi morala da se oporezuje. Knil želi da paket mjera protiv poskupljenja vlade uđe u kolektivni ugovor i da teret inflacije bude raspodijeljen na sve strane.

Sindikati takav prijedlog odbijaju i insistiraju da se mora uzeti u obzir poskupljenje. Inače zahtjev za povećanjem plata od 10,6 odsto nije rekord, jer su 1990. sindikati na početku pregovora zahtijevali 11 odsto.

Međutim tada je privreda bila u mnogo boljoj situaciji. Na kraju tadašnjih pregovora dogovorena je povišica u visini od osam odsto.

Prošle godine je dogovoreno povećanje plata za 3 do 2,55 odsto. Minimalna plata je tada povećana na 2.089,87 evra bruto. Novi kolektivni ugovor trebalo bi da stupi na snagu od 1. novembra.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 4 = 4