Zaboravite na ideale: 6 stvari koje vam mogu spasiti brak

0

Možda se romantici neće složiti s ovim tvrdnjama, ali preduslov preživljavanja svakog braka leži u njegovoj racionalizaciji. Odbacivanje ideala i prihvatanje ekonomskih principa je rješenje za dug i sretan život u paru.

Autori knjige Spousonomics su neke zakone ekonomije primijenili na bračni život i postavili posve održiv način funkcionisanja života udvoje. Drugim riječima, za uspjeh u braku potrebno je biti proračunat i djelovati racionalno. BUM vam donosi osnovna pravila koja, prema autorima, garantuju sreću i uspjeh u zajedničkom životu.

1. Podjela poslova i obaveza – ko šta radi?

Baš kao u velikim kompanijama i u braku treba postojati neki red, odnosno podjela poslova. Odlučite koji vam kućanski poslovi bolje leže i praktikujte ih. Npr, pranje i peglanje veša jednako je čuvanju djeteta svaki drugi dan. Na taj način nećete se osjećati iskorišteno, a u bračnom životu i dalje će vam cvjetati ruže. Znači, svako od vas neka preuzme određeni dio obaveza!

2. Ne morate uvijek pobijediti

Niko na ovom svijetu ne voli gubiti i doživljavati poraz, i upravo iz tog razloga mislimo da su naša uvjerenja uvijek bolja od partnerovih. Ipak prije nego započnete svađu da bi dotjerali „vodu na svoj mlin“, sačekajte 24 sata. Devet od deset svađa vjerovatno se neće ni dogoditi.

3. Seks košta – kako ga imati što više?

Iako zvuči strašno, činjenica je da u današnjem društvu seks zaista košta puno – čak 15 minuta vašeg vremena. Umjesto da te minute utrošite u chat ili san, priuštite si dobar orgazam. On će vas oraspoložiti, a i vašem će partneru dokazati da vam je bitan.

4. Dugoročno planiranje

U braku je baš kao i u ekonomiji bitno planiranje na duge staze i ulaganje u budućnost. Zapamtite, svaka vaša odluka imaće posljedice. Odlazak u provod s prijateljima možda vam se u datom trenutku čini kao dobra stvar, no ostavljanje partnerice ili partnera kod kuće s djetetom, nije dobra odluka za budućnost.

5. Preživljavanje kriza

U svakom braku postoje padovi i usponi, a loša vremena treba znati preživjeti. U takvim trenucima zapišite na papir ono što stvarno osjećate – na primjer, kako ste zadovoljni s brakom ili vezom, koliko često praktikujete seks, koliko vremena provodite zajedno i slične stvari. Za šest mjeseci opet ponovite isto. Ne ignorišite probleme, već ih time pokušajte riješiti.

6. Teorija igre – razmišljajte unaprijed

Zapitajte se kako će vaš partner ili partnerica reagovati na određenu stvar. Učite na vlastitim greškama. Kad vam se javi neka fix ideja, stavite se prvo u partnerovu poziciju.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 × 1 =