Za povrat plastičnih boca i aluminijskih limenki dobijaće se 25 centi

0

Od 2025. na plastične boce i aluminijske limenke naplaćivaće se depozit od 25 centi. Kako je ministrica okoline Leonore Gewessler (Zeleni) izjavila na konferenciji za novinare, ovaj iznos je “dovoljno visok, ali ne i previsok, da stvori poticaj”. Nakon konzumacije, potrošači mogu vratiti ambalažu bilo kojem prodavatelju tih proizvoda te će naknadu dobiti nazad.

„Ovako štitimo našu prirodu i osiguravamo da se plastične boce i limenke ispravno recikliraju“, kaže Gewessler.

O temeljnom uvođenju pologa na plastične boce i limenke odlučeno je već prije godinu dana kada je izmijenjen Zakon o gospodarenju otpadom (ZGO). Međutim, pojedinosti – kao što je iznos jamčevine – prvo su se morale razraditi u radnim grupama između proizvođača, trgovaca i Ministarstva zaštite okoline.

U konačnici je dogovorena kaucija od 25 centi na sve plastične boce od 0,1 do tri litre i sve aluminijske limenke, koju potrošači plaćaju pri kupovini, a koja se vraća pri povratku ambalaže. Iz higijenskih razloga ovo se ne odnosi na mliječne proizvode i miješane mliječne napitke.

U načelu, založena roba može se vratiti u bilo koju trgovinu koja nudi odgovarajuće proizvode. Međutim, postoje iznimke za male trgovine: one moraju prihvatiti samo boce i pića u normalnim maloprodajnim količinama ili samo proizvode koje stvarno prodaju. Drugim riječima: pekara koja prodaje samo plastične boce od 0,5 litara mora ih uzeti natrag. Osim toga, takođe bi trebale postojati povratne tačke na vrlo frekventnim mjestima kao što su željezničke stanice.

Trgovci na malo imaju rok do 2025. da dovrše potrebne radove na konverziji i dobiju mašine za povrat. Dok veliki trgovački lanci zasad moraju sami snositi troškove, za manje trgovine postoji fond subvencija EU-a od 80 miliona evra.

Uvođenju pologa prethodile su godine rasprava. Nedavno se većina supermarketa i diskonta takođe izjasnila za odgovarajući sistem. Svake godine u Austriji nastane više od 900.000 tona plastičnog otpada. Od toga je oko 50.000 tona samo ambalaža za piće. To je gotovo 2,5 milijarde boca i limenki koje često završe u prirodi. Pritisci su bili i iz EU-a koja propisuje naplatu od 90 posto do 2029. godine.

 

 

 

Izvor: Kroativ.at

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 9 = 0