YouTube zbog „dezinformacija“ uklonio Kicklov govor

0

Nakon što su svjetski poznate društvene mreže krenule uklanjati sadržaje sa svojih platformi u Sjedinjenim Američkim Državama, prvi slučaj uklanjanja sadržaja zabilježen je i u Austriji.

Govor klupskog čelnika Slobodarske stranke Herberta Kickla o posljednjim mjerama suzbijanja širenja koronavirusa objavljen je na njegovoj službenoj stranici na Facebook i na YouTube. YouTube je zbog kršenja „smjernica o medicinskim dezinformacijama o COVID-19“ odlučio ukloniti sadržaj s YouTube Kanala „Österreich zuerst“. Na ovom YouTube kanalu se nalaze svi parlamentarni govori FPÖ-ovih zastupnika, a kanalu je zabranjeno objavljivanje sadržaja „na sedmicu dana“.

Kickl je u svom govoru govorio o „obaveznom cijepljenju u učionicama“ te „haosu koji se nastavlja“. Odluke za škole naziva „primjerom gluposti“ državne vlade te da „oni oduzimaju našoj djeci budućnost, iako znaju da djeca kod zaraze igraju najmanju ulogu“.

U desetominutnom snimci govori o „zahtjevu za neljudskim nošenjem maski u učionicama“ te da austrijska vlada radi sve što „gospođa Merkel zazviždi“. Vladu je nazvao „fetišistima lockdowna“, masovno testiranje „besmislenim“ te da Austrija klizi u „ropstvo i totalitarizam“.

Ustavna stručnjakinja iz redova njegove stranke Susanne Fürst smatra brisanje snimka „monstruoznim“ te da ovaj čin američke platforme „predstavlja masovno miješanje u austrijsku politiku“, što je „neprihvatljivo“.

 

Izvor: Kroativ.at

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + = 14