“Wien oida, Beč oida”: 100 besplatnih pulovera za bečke beskućnike

0

Modni label “Pexwear”, poznat po reperu Kid Pexu te dvojezičnim, interkulturalnim sloganima na majicama, iznenadio je prošli vikend bečke beskućnike u domu Gruft poklonivši im 100 novih, debelih pulovera s kapuljačom.

Na puloverima stoji poznati slogan “Wien oida, Beč oida“, a nove novcate pulovere u Gruft su beskućnicima donijeli reper Kid Pex te Rene Müller, bečki konobar koji je prije nekoliko godina sam bio ugrožen da postane beskućnik. U potrazi za najboljim načinom kako Müller i Kid Pex mogu pomoći beskućnicima te u razgovoru s voditeljicom Grufta Judith Hartweger, rođena je ideja da beskućnici dobiju tople pulovere s kapuljačom, koja ih dodatno štiti na ulici za vrijeme hladnih zimskih dana.

“Rijetko dobivamo nove stvari. Stoga je ova akcija, izuzevši sam faktor coolnessa koji sa sobom nosi ova marka, u svakom slučaju pozitivna iznimka”, rekla je Judith Hartweger, voditeljica Caritasovog centra Gruft.

Beskućnik Helmut nije krio oduševljenje nad poklonom. “Na njemu stoji Beč, to smo mi. Topao je, ugodan je za nošenje, i nov je. Eh, sad je moj i nikom ga ne dam”, rekao je simpatični Bečlija u intervjuu za austrijsku javnu televiziju ORF.

Inkluzija izbjeglica i beskućnika

Za modnu marku poznatog bečkog repera ovo nije prva akcija takve vrste. Ove godine Pexwear je sponzorisao sportske dresove za tri košarkaške izbjegličke momčadi na bečkom “Refugee Cupu” u Wiener Stadthalle, a osim toga sponzorisao je kompletnu opremu za sirijsku izbjegličku nogometnu momčad FC Doost iz gornjoaustrijskog Kremsmünstera.

“Naše modne kreacije i naši slogani gotovo uvijek transportiraju poruku suživota i zajedničke interakcije između različitih kultura, a ishodište je u našem slučaju transkulturalna simbioza između Austrije i Balkana. No, ovim akcijama pokazujemo da smo otvoreni ka svima, bili to beskućnici ili izbjeglice. Socijalna inkluzija je poruka svih naših modnih kreacija”, kaže Kid Pex.

Akciju je polovicom finansirao modni label Kid Pexa, a drugom polovicom Rene Müller.

“Obratio sam se Kid Pexu poznavajući njegov socijalni angažman za izbjeglice i on je odmah prihvatio ideju da nešto učinimo i za beskućnike. Danas mi je najradosniji dan na svijetu, jer sam i sam prije nekoliko godina bio ugrožen da postanem beskućnik”, rekao je Müller.

Pexwear

Pexwear2

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 2