WHO upozorava: Jako smo zabrinuti zbog situacije u Evropi

0

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) “jako je zabrinuta” zbog širenja virusa korona u Evropi, dok se kontinent bori s novim talasom infekcija, kazao je za BBC šef Kancelarije WHO za Evropu Hans Kluge.

Kluge je upozorio da bi oko 500.000 smrtnih slučajeva moglo biti zabilježeno do marta, ako se odmah ne preduzmu hitne mjere.

Kluge je kazao da bi obaveza nošenja maski mogla odmah pomoći u usporavanju pandemije. Nekoliko evropskih zemalja zabilježilo je u posljednje vrijeme rekordno visoku stopu zaraze, zbog čega su uvedena djelimična ili potpuna zatvaranja.

“Hladno vrijeme, nedovoljan dio vakcinisanih i dominacija delte odgovorni za trenutno stanje”

Šef regionalne kancelarije WHO smatra da su hladno vrijeme, nedovoljan udio vakcinisanih i dominacija zaraznije, delta varijante virusa odgovorni za epidemiološku situaciju. Pozvao je na povećanje broja vakcinisanih, implementaciju osnovnih javnozdravstvenih mjera i novih načina liječenja kako bi se suzbilo širenje.

“Virus korona je opet postao glavni uzrok smrti u našoj regiji”, kazao je Kluge za BBC, dodajući “da znamo šta je potrebno napraviti” za borbu protiv bolesti.

Kluge smatra da bi obavezna vakcinacije trebala biti “posljednja mjera” kojoj se pribjegava, ali da bi bilo pravo vrijeme za “pravnu i društvenu raspravu” o tom pitanju.

“Prije toga postoje druga sredstva, poput covid potvrda”, kazao je, ocijenivši da covid potvrde ne predstavljaju “ograničenje sloboda, već su sredstvo za očuvanje naše individualne slobode”, prenose Nezavisne.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 × = 36