Vraćen novčanik izgubljen u Drugom svjetskom ratu

0

Amerikanac Eligio Ramos, veteran iz Drugog svjetskog rata, 70 godina nakon boravka u Austriji dobio je nazad novčanik koji je izgubio u ovoj zemlji.

Izgubio ga je prije sedam decenija u austrijskoj pokrajini Salzburg, a pronašao ga je doktor iz Salzburga, Josef Ruckhofer. Prilikom renoviranja kuće, doktor je pronašao stari novčanik, a zatim je preko interneta pronašao Ramosa na osnovu stare vojne legitimacije.

„Pretraživao sam u SAD-u i pronašao sam jednu osobu iz Kalifornije sa istim datumom rođenja i imenom, pa sam odlučio da, ukoliko je još živ, okušam svoju sreću i pošaljem mu pismo“, priča doktor Ruckhofer.

Tako je 70 godina nakon rata Ramos dobio pismo od, do tada nepoznatog, doktora Ruckhofera. Odmah nakon što je dobio odgovor od sina američkog veterana, doktor je poslao i mali paket u kome se nalazio stari novčanik. Nakon nekoliko nedjelja novčanik se konačno našao u rukama vlasnika.

Naime, Ramos je tokom Drugog svjetskog rata bio pripadnik 250. artiljerijskog puka američkih snaga, koje su učestvovale u oslobađanju zatočenika koncentracionih logora u Austriji. Njegova jedinica je 1945. bila stacionirana u Austriji, gdje je za smještaj korišteno poljoprivredno imanje u Salzburgu. Ramos je izgubio svaku nadu da će ikada ponovo vidjeti svoj novčanik, a i zbog poslijeratnih previranja se nije time ni bavio.

Ramos je bio dirnut gestom iz Austrije, a njegov sin je najavio da će sve predmete iz novčanika uramiti i izložiti u porodičnoj kući.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 4