Voda nije uvijek najbolje rješenje za žeđ: Neki napitci djeluju još efikasnije

0

Kad ste žedni i želite utažiti žeđ, uvijek možete posegnuti za čašom obične vode, no H2O nije nužno i najbolje rješenje kada je rehidracija organizma u pitanju, pokazala je studija naučnika sa škotskog univerziteta St. Andrews koji su uporedili reakciju organizma na nekoliko različitih napitaka.

Istraživači su ustanovili da, premda voda vrlo brzo utaži žeđ i rehidrira organizam, napici s vrlo malo šećera, masti ili proteina djeluju još efikasnije jer rehidriraju tijelo na duže vrijeme.

Razlog tome je način na koji naš organizam reaguje na napitke, kaže Ronald Maughan, profesor na Medicinskom fakultetu St. Andrews i autor istraživanja.

Jedan od faktora je količina konzumiranog napitka. Naime, što više tekućine popijete, ona brže ‘odlazi’ iz vašeg želuca te se apsorbuje u krvotok u kojemu razređuje tjelesne tekućine te se na taj način organizam rehidrira.

Drugi faktor koji utiče na to u kolikoj mjeri napitak rehidrira povezan je s nutritivnim vrijednostima napitka. Na primjer, ustanovljeno je da mlijeko efikasnije rehidrira organizam od obične vode jer sadrži šećer laktozu, neke bjelančevine i nešto masnoće, a sve to doprinosi usporenom pražnjenju želuca te održava rehidraciju tokom dužeg perioda.

Mlijeko sadrži i natrijum koji djeluje poput spužve i vezuje se za vodu u tijelu što rezultira stvaranjem manje količine urina.

Isto vrijedi za oralne rehidracijske otopine koje se koriste u liječenju proljeva. One sadrže male količine šećera, natrijuma i kalijuma, koji na isti način zadržavaju vodu u organizmu.

“Ovo istraživanje nam govori puno onoga što smo i ranije znali. Elektroliti, poput natrijuma i kalijuma, doprinose boljoj rehidraciji, a kalorije iz napitaka utiču na sporije pražnjenje želuca, što rezultira manjom potrebom za uriniranjem”, pojasnila je nutricionistica Melissa Majumdar, lična trenerica i portparol Akademije za prehranu i dijetetiku čiji naučnici nisu učestvovali u istraživanju.

Paziti na količinu šećera u napitku

Naučnici upozoravaju da treba biti vrlo oprezan kada je riječ o šećerima, na primjer u voćnim sokovima ili u gaziranim zaslađenim napitcima.

Takva pića nisu nužno rehidrirajuća zbog veće količina šećera te se u želucu zadržavaju duže u odnosu na običnu vodu.

Naučnici upozoravaju da se nakon što ti napici uđu u tanko crijevo, visoka koncentracija šećera koju sadrže razređuje tokom fiziološkog procesa poznatog kao osmoza. To znači da tanko crijevo “povlači” vodu iz organizma da bi razrijedilo šećere što ih sadrže spomenuti napici.

Sokovi i gazirani napici ne samo da manje rehidriraju, već organizmu daju dodatne šećere i kalorije koje nas neće zasititi poput čvrste hrane, pojasnila je Majumdar. Ako birate između vode ili sokova i gaziranih pića, uvijek se odlučite za vodu, podsjeća.

Šta je s pivom i bijelom kafom?

Profesor Maughan podsjeća da alkohol djeluje kao diuretik i njegovo konzumiranje rezultira češćim uriniranjem. No ako morate birati između piva i žestokih alkoholnih pića poput viskija, bolje je popiti pivo jer na taj način unosite više tekućine u organizam. “Ako popijete više žestica brže ćete dehidrirati, no nakon konzumacije razrijeđenih alkoholnih piva nećete.”

Kada je riječ o kafi, hidratacija ovisi o količini kofeina koju ste unijeli u organizam. Na primjer, obična, ‘duga’ kafa s oko 80 miligrama kofeina djeluje rehidrirajuće poput vode, no konzumiranje više od 300 mg kofeina ili otprilike dvije do četiri šoljice može rezultirati gubitkom tekućine jer kofein ima blag i kratkotrajan diuretski efekat.

Takvo nešto će se češće dogoditi osobama koje rijetko konzumiraju kafu, a izbjeći se može dodavanjem jedne ili dvije kašičice mlijeka u šoljicu s kafom, prenosa Jutarnji.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − 9 =