Virusolog objašnjava ko ima više antitijela, a ko veći rizik od reinfekcije

0

Natalia Freund je virusolog i šef laboratorije za Reakcije ljudskog tijela na univerzitetu u Tel Avivu.

Za podcast Radio Karantin govorila je o radu koji su ona i njen tim objavili a u kojem iznose veoma zanimljive zaključke o reakciji ljudskog organizma na infekciju koronavirusom; konkretno na to šta i u kojoj mjeri stimuliše proizvodnju antitijela i kako to utiče na opasnost od reinfekcije.

Natalia Freund dalje kaže da su ona i kolege u prvom trenutku bili zatečeni onim što su otkrili.

„Na naše iznenađenje otkrili smo da ljudi koji imaju blage simptome ili ih uopšte nemaju, nisu imali ni antitijela na koronavirus. Njihova reakcija je bila veoma slaba u smislu neutralizacije virusa. Na prvi pogled to jeste nelogično, ali ako malo bolje razmislimo vidimo da zapravo ima logike. Kada virus napravi ozbiljnu štetu u tijelu, što se dešava kod teže oboljelih ljudi, on istovremeno izaziva i veliku reakciju imunog sistema. Imuni sistem reaguje na infekciju, a ne obrnuto“, kaže Freund, objašnjavajući da tamo gdje ima puno virusa organizam proizvodi puno antitijela.

„Zato kod pacijenata koji su imali teško oboljenje, koji su završili u bolnici ili čak na respiratoru, a koji su sada dobro i nemaju više virus u sebi – oni sada imaju visok nivo antitijela, što je posljedica intenziteta infekcije. Sa druge strane, oni koji nisu imali simptome ili su im bili blagi, kod njih intenzitet infekcije nije bio toliki da izazove značajniju imunu reakciju. To nas dovodi do onog problema ponovne infekcije gdje vidimo da postoji mogućnost da se oni koji su imali blage simptome lakše ponovo zaraze“, ističe Freund, prenosi Buka.

Profesorka Freund naglašava da je ovo istraživanje rađeno na uzorcima krvi uzetim samo šest mjeseci nakon što se osoba zarazila i da se dugoročne posljedice infekcije po imuni sistem još ne znaju. U kraćem roku, zaključak njenog tima je da oni sa blažom „slikom“ imaju veći rizik od ponovne infekcije.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 × = 63