Video: Kako je britanska vojska testirala LSD na vojnicima

0

Britanska vojska je u decembru 1964. sprovela tajne eksperimente koji su uključivali primjenu LSD-a, u nadi da će ta halucinogena supstanca poslužiti u mogućem ratu za onesposobljavanje neprijatelja.

Otkriće LSD-a je izazvalo veliki interes američke obavještajne službe CIA koja je već duže vrijeme tražila tzv. drogu istine, ali i Velike Britanije koja mislila da ta halucinogena supstanca može poslužiti u mogućem ratu za onesposobljavanje neprijatelja.

U decembru 1964, tri godine prije nego što je LSD proglašen ilegalnom drogom, britanska vojska je nad svojim vojnicima sprovela tajne eksperimente koji su uključivali primjenu LSD-a.

U eksperimentu je učestvovao 41 vojnik mornarice, a vojnicima je rečeno da tokom tri dana treba da izvode vojnu vježbu i uhvate što je moguće više terorista, piše Novi magazin.

Prvog dana dobijali su običnu vodu i normalno izvršavali zadatke. Međutim, drugog dana, bez njihovog znanja, ubačen im je LSD u napitak. Kad je narkotik počeo da djeluje, disciplina je popustila i nadređeni više nisu mogli uopšte da ih kontrolišu, pa čak ni da komuniciraju s njima.

Snimak koji se nedavno pojavio na internetu prikazuje vojnike koji očigledno imaju halucinacije, kako se penju po drveću u pokušaju da nahrane ptice i kako se nekontrolisano smiju.

Tajna obavještajna služba MI6 je 2006. godine isplatila kompenzaciju bivšim vojnicima za eksperimente koji su na njima sprovođeni pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka uprkos tome što za to nisu dali pristanak.

Inače, švajcarski naučnik Albert Hofman poznat je kao otac Dietilamid liserginske kiseline, poznatije kao LSD, jedne od najmoćnijih halucinogenih droga. Tu supstancu je sintetisao još 1938, ali ju je slučajno probao tek pet godina kasnije.

Kako je prošao eksperiment izveden nad britanskom vojskom, pogledajte i sami.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 6