Velike izložbe u Beču u 2020.

0

Muzej ili izložba u Beču? Među više od 100 muzeja u carskom gradu sigurno će se nešto naći i za vas. Predstavljamo vam neke od izložbi koje se već uveliko spremaju za sljedeću godinu.

U galeriji „Bank Austria Kunstforum Wien“ sprema se izložba „The Cindy Sherman Effect. Identitet i transformacija u savremenoj umjetnosti“. Američka umjetnica Cindy Sherman ikona inscenirane fotografije i umjetničke igre uloga biće u centru pažnje izložbe u bečkom Kunstforumu. Na osnovu djela Shermanove i savremenih umjetnika izvođenje „The Cindy Sherman Effect“ istražuje teme kao što su dekonstrukcija portreta, kulturne i prema polu određene i seksualne stereotipe, kao i konstrukcija i fikcija identiteta. Izložba se prikazuje od 29.1. – 21.6.2020. (www.kunstforumwien.at)

Jednom od najznačajnijih predstavnika realizma u Evropi, njemačkom slikaru Wilhelm Leibl (1844-1900) biće posvećena izložba u bečkoj Albertini. U fokusu Leiblovih djela stoji neuljepšana predstava čovjeka. On se nije rukovodio činjenicom da je model lijep, već da bude „dobro viđen“. Izložba sa pozajmljenim eksponatima iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Švajcarske i SAD nastala je u saradnji sa švajcarskim muzejom „Kunsthaus Cirih“ i može se vidjeti od 31.1. – 10.5.2020. (www.albertina.at)

Sa svojim slikama velikog formata Herbert Brandl se ubraja među najuspješnije austrijske slikare današnjice. Muzej „Belvedere 21“ predstavlja krajem januara 2020. godine Brandlov opus sa težištem na radovima stvaranim prethodne dvije decenije do djela koja je umjetnik specijalno uradio za ovu izložbu. (www.belvedere21.at; 31.1. – 24.5.2020)

Sa jednim potpuno neobičnim omažem bečki Umjetničko-istorijski muzej izražava priznanje velikom umjetniku Ludwigu van Beethovenu (1770-1827) čiji se 250. rođendan 2020. godine obilježava na više lokacija u Beču. U okviru izložbe biće predstavljene slike, grafike, skulpture i izvođen performans na temu Beethovena, njegove ličnosti i muzike. Beethovenova muzika neće se samo slušati, već i gledati. (www.khm.at; 25.3. – 6.9.2020)

Od 1. maja 2020. godine bečki Muzej moderne umjetnosti (MUMOK) bavi se u okviru dvije izložbe fenomenom Andyja Warhola. Sa do sada ne prikazanim radovima muzej zaviruje iza fasade svjetske ikone pop-umjetnosti i iznova otkriva Warholove vještine kustosa i umjetnika instalacija. Izložba „Warhol Exibits a glittering alternative“ prikazuje javni imidž umjetnika i približava do sada nerasvijetljene aspekte Warholovog univerzuma. Dvije strane njegove ličnosti – jedna, mnogo citirana inscenirana i druga od strane javnosti sakrivena strana ličnosti biće predstavljene na dva nivoa. Istovremeno bečki MUMOK prikazuje i izložbu „RAID THE ICEBOX!“ koja predstavlja jedan od najranijih primjera izložbe organizovane od strane umjetnika, a koja je održana 1969/70. godine u Muzeju umjetnosti u Rhode Islandu. (www.mumok.at; 1.5. – 6.9.2020)

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: John Baldessari/ Timo Ohler

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × = 24