Već 13 godina Harvard najbolji univerzitet na svijetu

0

Prema Šangajskoj listi 500 najboljih univerziteta u svijetu Harvard je i ove godine zauzeo prvo mjesto. Tako je ovaj prestižni univerzitet već 13. put zaredom odnio titulu najboljeg univerziteta na svijetu.

Prvih deset mjesta na Šangajskoj listi za 2015. godinu, koji obuhvata samo dva posto svjetskih fakulteta, zauzima osam američkih i dva britanska univerziteta.

Najbolji univerzitet na svijetu, Harvard, slijede Stanford, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Berkeley, britanski Cambridge, Princeton, Tehnološki institut California, Univerzitet u Kolumbiji, Univerzitet u Čikagu i britanski Oxford.

Od visokoškolskih ustanova iz zemalja regiona Balkana nalaze se samo univerziteti iz Beograda i Ljubljane. Univerzitet u Beogradu se nalazi između 301. i 400. mjesta, kao i prethodne dvije godine, dok se Univerzitet u

Ljubljani rangira između 401. i 500. mjesta ove prestižne liste.
Na listi se ne nalazi nijedan univerzitet iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Akademsko rangiranje univerziteta u svijetu sprovodi šangajski Univerzitet Cao Tun i kao kriterijumi se ocjenjuju naučno-istraživački rad, uticaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima i uticaj univerziteta u regionu.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 × 5 =