Važna presuda Evropskog suda za ljudska prava: Obavezno vakcinisanje je zakonito

0

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je kako je obavezno vakcinisanje legalno te kako je ono možda neophodno u demokratskim društvima.

Presuda je donesena povodom tužbe čeških porodica koje su se žalile sudu zbog obaveznog vakcinisanja djece u toj zemlji.

“Ove mjere se mogu smatrati neophodnima u demokratskim društvima”, kaže se u zaključku presude, javlja DW.

Iako sama presuda nije u direktnoj vezi s vakcinisanjem protiv koronavirusa, stručnjaci vjeruju kako bi mogla imati uticaja i na tom polju, posebno među onima koji su se do sada odbijali vakcinisati.

Obaveza vakcinisanje ne krši pravo na poštovanje privatnog života

Pravni stručnjak specijalizovan za presude Evropskog suda za ljudska prava, Nicolas Hervieu, rekao je za AFP kako ova presuda ojačava mogućnost obveznog vakcinisanja u uslovima pandemije koronavirusa.

Odluka suda kaže da su obavezne vakcine za djecu čeških zdravstvenih vlasti bila u najboljem interesu djece.

Prema češkim zakonima, djeca moraju biti vakcinisana protiv devet bolesti što uključuje tetanus, hepatitis B, difteriju, hripavac i ospice. Ovaj slučaj je završio na Evropskom sudu za ljudska prava tako što su tužbu podnijele porodice koje su kažnjene novčanom kaznom ili tako što su njihovoj djeci odbijeni pristup jaslicama ili vrtiću jer nisu vakcinisana.

Pokret antivaksera

Zemlje širom Evrope su uočile porast dezinformacija o pandemiji koronavirusa, zbog čega su ljudi postali skeptični i oko pandemije, ali i oko vakcina.

Antivakseri su, piše DW, proširili opasne teorije zavjera o tome zašto, prema njima, vlade širom svijeta žele vakcinisati građane. Zato se vlade moraju boriti s velikim dijelovima društva koji ne žele vakcine, što pak otežava dostizanje imuniteta krda.

Ova presuda Evropskog suda za ljudska prava je postavila presedan po kojem se obaveza vakcinisanja ne kosi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali to i dalje ne znači da će sada zemlje EU-a nametati obavezu vakcinisanja građanima.

 

 

Izvor: Telegram.hr

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 × = 63