Van der Bellen želi drugi mandat na čelu Austrije

0

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen (78) potvrdio je da će se kandidovati za drugi mandat na mjesto šefa države.

“Moje ime je Alexander Van der Bellen i kandidujem se za mjesto predsjednika Austrije. Molim za vašu podršku“, rekao je u videoporuci i ukazao kako želi dalje svim svojim iskustvom i snagom raditi za Austriju.

Prema priznanju, ne može zamisliti ništa svrsishodnije.

“Neću mirovati dok ne budem siguran da svi zajedno idemo ispravnim putem“, podvukao je.

‘Ništa se više ne podrazumijeva’

Van der Bellen je kazao kako predsjednik Austrije zanimljiv zadatak i da onaj ko želi tu funkciju mora voljeti iznenađenja, jer nijedan čovjek ne može biti pripremljen na sve što nas očekuje.

“Ko je prije pet godina mogao imati i ideju šta će se sve desiti? U Evropi i svijetu, u našoj voljenoj Austriji? Živimo u prelaznom periodu i ništa se više ne podrazumijeva. Moramo se svakog dana zalagati za ono što nam je važno.“

Van der Bellen je rekao da misli kako zna da će ostati tako izazovno.

“Nacionalisti teže ka vlasti, ako to budemo dozvolili. Bit će veliki zadatak sačuvati mir, demokratiju, naše vrijednosti, socijalno jedinstvo i našu prelijepu prirodu“, kazao je predsjednik Austrije, dodajući kako želi dati svoj doprinos kako bi naredne godine bile dobre za sve građane Austrije.

Nezavisni kandidat s malo rivala

Van der Bellen će se kandidovati kao nezavisni kandidat.

S tim u vezi organizirano je nezavisno udruženje “Zajedno za Van der Bellena – nezavisna inicijativa za jačanje liberalne demokratije“.

Kandidatura Van der Bellena za drugi mandat “smanjiće” broj protivkandidata, jer će velike stranke, kako se očekuje, odustati od vlastitih kandidata, pošto je po običaju teško poraziti šefa države koji teži ka drugom mandatu.

 

 

Foto: MICHAEL MAZOHL

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 3 =