Uživajte u lijepim danima: Kako povećati energiju u proljeće

0

Zamaranje, osjećaj težine i umora te depresija karakteristični su za početak proljeća. Na sreću, male životne promjene mogu pomoći da uživate u proljetnim danima umjesto da ih provedete tmurni, neraspoložena i zatvoreni.

Vitaminski preparati – okrepljuju organizam i pojačavaju energiju. Posebno su bitni vitamini B grupe. Vitamin B1 učestvuje u metabolizmu šećera, vitamini B6, B2 i folna kiselina doprinose sintezi proteina, vitamin B5 pospješuje regeneraciju ćelija, a B12 ima ulogu protektora nervnih vlakana. Uzimanje vitamina iz ove grupe preporučljivo je u proljetnom periodu, u trajanju do tri mjeseca u kontinuitetu. Preporučuju se uzimati i vitamin D3 i vitamin C zbog njihovih zaštitnih uloga.

Minerali – unose se putem hrane, ali ukoliko nam obroci nisu uvijek raznovrsni, ili smo izloženi pojačanim mentalnim i fizičkim naporima, preporučuje se uzimanje mineralnih kompleksa kombinovanog sadržaja. Kalcijum ima funkciju u mineralizaciji kostiju, kao i u kontrakciji mišića, dok se kalijum preporučuje kod intenzivnog fizičkog napora zbog optimalnog održavanja funkcije bubrega. Magnezijum je koristan kod pojačanog rada skeletnih i srčanog mišića. Cink, selen, bakar i mangan je preporučljivo uzimati u vidu suplemenata, jer imaju esencijalne funkcije u sintezi hormona neophodnih za regulaciju svih tjelesnih radnji.

Biljni preparati – preporučljivi su prilikom izlaganja intenzivnim naporima koji traže veoma visok nivo energije. Za bolju memoriju, koncentraciju, protok krvi u mozgu i mišićima najbolje je koristiti proizvode na bazi ginka, žen-šena ili Arktičke ruže.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × 5 =