Ustavni sud Austrije legalizovao eutanaziju

0

Ustavni sud Austrije legalizovao je eutanaziju. Ukidajući zabranu „potpomognutog samoubistva“, sud je odobrio je da se pacijentima okončaju životi uz pomoć drugih.

U odluci je obrazloženo da nije važno da li je pacijent sam zatražio prekid održavanja na životu, odnosno daljeg liječenja ili želi da iskoristi svoje pravo na okončanje života uz pomoć treće osobe.

Na zakonodavcu je sada da odluku Ustavnog suda pretoči u zakon u koji mora ugraditi i mjere kako bi se spriječile zloupotrebe, odnosno donošenje odluka o okončanju života pod uticajem trećih osoba.

Nekoliko građana zatražilo je od sudija da ukinu dosadašnja pravila. Među njima je 56-godišnji muškarac prikovan za krevet koji boluje od multiple skleroze i ne može da izvrši samoubistvo bez pomoći, prenose Vesti online.

Jedan od njih je i ljekar koji bi želio da pomogne u takvim slučajevima a da pritom ne snosi pravne i profesionalne posljedice.

Sadašnjom potpunom zabranom “krši se pravo na samoodređenje”, zaključio je sud objašnjavajući da ovo pravo obuhvata i pravo odlučivanja o svom životu, kao i pravo na dostojanstvenu smrt.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × = 30