Urnebesno smiješna imena mjesta u Hrvatskoj: Jeste bili u Grudnjaku ili Gačicama?

0

Ako putujete kroz Hrvatsku, često možete naići na putokaz sa zanimljivim i smiješnim imenom naselja. Ali postoje neka naselja kroz koja vas put možda nikada neće navesti, a koja su svakako zaslužila da se za njih čuje, ako ništa drugo onda bar zbog unikatnog i urnebesno smiješnog naziva. Ovo su samo neka od njih:

1. Špičkovina – naselje koje se nalazi u sastavu grada Zaboka (Krapinsko-zagorska županija).

Prema legendi, nastalo je davno, kada se gaće još uvijek nisu smatrale potrebnima. Lokalna plemkinja s očitom govornom manom sjela je na livadu, zadigla suknju i pogledala svoju džunglicu među nogama, te rekla: „Lepi moj špiček!” Priznajemo da zvuči izmišljeno, kao i većina legendi.

2. Čingi-Lingi, naselje u sastavu opštine Molve (Koprivničko-križevačka županija)

Čingi-Lingi je poznato jezero i ljetovalište u okolini Bjelovara, ali malo ko zna da je službeno i naselje, koje je prije par godina svoje stanovnike moglo nabrojati na prste jedne ruke. Prema popisu iz 2011. tu je živjelo čak 9 ljudi! Od kuda naziv jezera i popratnog naselja, nije kristalno jasno, ali kažu stari Molvanci da je „nešće naš tak nazval naše Šodrano, po nekakvom jezeru tu blizu“, piše idesh.hr.

3. Gačice – naselje u sastavu grada Ivanca (Varaždinska županija)

Naselje od nekih 355 stanovnika ime „duguju“ Turcima. Kaže legenda da je seljacima prekipilo, pa su jednog dana nalemali Turke i potjerali ih jednom za svagda. Legenda dalje tvrdi da su Turci pobjegli s gaćama na štapu, i otud ime Gačice.

1-gacice

4. Grudnjak – naselje u sastavu opštine Zdenci (Virovitičko-podravska županija)

Grudnjak je 2011. imao 13 stanovnika. Ovo naselje poznato je, prije svega, po svojim ribnjacima. Kako je dobilo naziv ne zna se, očito ne postoje ni legende, iako je naselje staro svega stotinjak godina.

5. Babina Guzica – ostrvo u sklopu Nacionalnog parka Kornati (Šibensko-kninska županija)

Malo ostrvce dom je za životinjice koje tamo zalutaju, jer ljudi tamo ne žive, tako da tehnički i nije riječ o naselju, ali svakako ima interesantno ime, za koje se ne zna kako je nastalo.

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 2 = 5