Uređeno „Groblje bezimenih“ u Beču

0

Pored naplavljenog drveća Dunav je na svoju obalu u blizini Beča izbacio oko 600 tijela, uglavnom nepoznatih osoba i tako je nastalo „Groblje bezimenih“ na kome su između 1840. i 1940. godine sahranjivani oni čija su tijela isplivala na obalu ove rijeke. Nedavno je završena restauracija kapele Vaskrsenja unutar groblja i izgrađena staza za pješake duga 600 metara koja vodi direktno do ovog mjesta.

„Groblje bezimenih“ se nalazi u blizini luke „Alberner Hafen“ i sastoji se iz dva dijela: starijeg, koji je skoro u potpunosti zarastao, jer je nekoliko puta bio poplavljen i novijeg koji je nastao poslije 1900. godine. Ova lokacija je 1935. godine opasana okolnim zidom, a izgrađena je i kapela čiji su oltar, zidovi i sakristija upravo obnovljeni.

Nakon što su 1939. godine izgrađeni luka i žitni silosi, tok Dunava je izmijenjen pa je znatno manji broj tijela od tada pronađen na njegovoj obali. Posljednji pogreb na „Groblju bezimenih“ obavljen je 1940. godine. Ukoliko je neko tijelo kasnije isplivalo na obalu Dunava, sahranjivano je na Centralnom gradskom groblju.

Ovo je ujedno jedino groblje na svijetu na kome su sahranjeni isključivo oni čija su tijela pronađena na obali neke rijeke, a danas ga održavaju preduzeće Bečka luka i Grad Beč.

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Wien Holding

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 5