Una je najmlađa članica Bečkog kamernog orkestra

0

Una Stanić je virtouzna na violini i vrlo poznato ime u muzičkim krugovima. Sa nepunih 20 je završila fakultet, a tri godine prije toga je postala članica Bečkog kamernog orkestra. Do sada je održala više od 200 koncerata širom svijeta.

Violinu je počela da svira sa 5 godina, osnovne studije u Austriji je upisala sa samo 15 i završila ih sa posebnim uspjehom, a trenutno je student Master studija violine na Univerzitetu za muziku i umjetnost Grada Beča u Beču.

„Od samog početka violina je bila moj autentični izbor i velika ljubav. Osim talenta, uz posvećenost instrumentu, kontinuitet u radu, upornost, ogromna podrška cele porodice i strast  i  iskrenost prema onome što radim su bili moji glavni pokretači“, kaže Una za Noizz.

Njeno umeće publika je mogli da ste čuje na Kolarcu, u Galeriji Srpske akademije nauka i umjetnosti, ali i u Americi, Italiji, Grčkoj, Hrvatskoj, Austriji i Holandiji.

„Na internacionalnim violinskim takmičenjima, na kojima sam od strane stručnih žirija bila mnogo puta nagrađivana, uvek su mi posebno bile drage nagrade publike. U Srbiji me je veoma obradovala i nagrada “ArtLinka” za najperspektivinijeg mladog umetnika Srbije, koju sam dobila za svoj 15. rođendan, a dolazi od naših eminentnih muzičkih stručnjaka. Posebno mesto i značaj za mene ima  i nagrada – stipendija velikog maestra Klaudia Abada, koju sam dobila sa nepunih 16 godina, za svoje dalje usavršavanje“, prepričava mlada umjetnica.

Održala je  brojne dobrotvorne koncerte za djecu sa smetnjama i za djecu oboljelu od raka, u saradnji sa organizacijama “Nurdor”, Beogradskom dječjom filharmonijom i fondacijom “Deca Deci” u skupštini Grada Beograda i Kolarčevoj zadužbini. U okviru Holandskog muzičkog festivala u Bergenu, radila je sa učenicima muzičkih škola. Takođe, pripremala je učenike muzičkih škola za otvaranje Art Link festivala u Beogradu 2017, uz zajednički nastup sa proslavljenim violinistom Stefanom Milenkovićem u Zadužbini Ilije Kolarca.

„Najveći izazov je upravo da postignem sve ono što planiram, da se ostvarim kao koncertni violinista, u kamernoj muzici i u budućem pedagoškom radu. Velika mi je želja da sa mladim talentima delim svoje znanje i iskustva. Sam kreativni proces izvođenja muzičkog dela je uvek veliki izazov, ali me to istovremeno obogaćuje. U muzici, kao i u umetnosti uopšte, ne postoje limiti i možete stalno napredovati“, zaključuje Una.

Brojne nagrade koje je dobila za svoj rad i dobra djela koja je činila donijele su joj i nagradu “Youth Heroes” u oblasti kulture i umjetnosti. Cilj konkursa bio je da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cijele generacije.

Izvor: Noizz
Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − 5 =