U zemljama EU zabranjeno tetoviranje u bojama

0

Od danas 4. januara na teritoriji Evropske unije tattoo majstorima je zabranjeno pravljenje tetovaža u bojama, koje, kako tvrde stručnjaci – sadrže kancerogene hemikalije.

Zabranjeno će biti oko četiri hiljade hemikalija koje se koriste u proizvodnji trajne šminke i tinte u boji, navodi The Independent.

Nova pravila odobrena su prije godinu dana, a EU je dala 12-mjesečno prielazni period tattoo umjetnicima i industriji šminkanja da izmijene svoje recepte.

Najveći problem su pigmenti plave i zelene boje kojih ima u 60 posto tinte za tetoviranje.

Ipak, tattoo majstori tvrde da nikad dosad nisu imali problema sa bilo kakvim reakcijama.

“Nisam imao nikakvih žalbi na recimo alergijske reakcije, a pogotovo ne karcinom ili slično. Ne postoji nikakva relevantna studija na svijetu koja bi povezala boju iz tinte za tetoviranje s time”, ispričao je vlasnik salona za tetoviranje hrvatskim medijima.

Tattoo majstori ističu i da su zabrinuti jer će ova zabrana naštetiti njihovom poslu, ali i da niko ne shvata koliko je ovo ozbiljna industrija.

“To ljudima izgleda kao zafrkancija ali to je ozbiljna industrija. Ljudi će to nastaviti raditi i dalje, samo po stanovima i bez regulative”, rekao je vlasnik.

 

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × = 8