U Zagrebu umro 11-godišnjak: Imao je koronu, došlo je do rijetke komplikacije

0

Dječak u dobi od 11 godina preminuo je u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Dječak je bio zaražen koronavirusom.

Kako je za HRT kazao Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tačan uzrok smrti je za sada nepoznat.

Kako piše HRT, dječak je umro od MIS-c-a, odnosno multiinflamatornog post-covid sindroma. Riječ je o rijetkoj komplikaciji koja je zabilježena kod manjeg broja djece zaražene koronavirusom.

U SAD-u je njihov CDC 8. 1. 2021. objavio podatke o učestalosti komplikacije kod djece. Zabilježili su 1659 slučajeva MIS-c-a, a 26 djece je tokom 2020. od toga preminulo.

Istraživanja su pokazala da su sindromu nešto sklonija muška djeca, ali postotak je gotovo jednak kod oba pola.

Koji su simptomi?

Bolest se manifestuje povišenim upalnim parametrima u krvi, može zahvatiti sve organe, srce, bubrege, gastrointestinalni trakt, izazvati neurološke probleme, kao i simptome upale disajnih puteva. I može dovesti do zatajenja svih organa.

Nerijetko djeca imaju osip različitog izgleda. Zasad je poznato da počinje naglo, izrazito povišenom temperaturom. U bolnicama pri testiranju dio djece nije više pozitivan na Sars-CoV-2, ali u krvi im se dokazuje da imaju antitijela na covid kao pouzdan znak da su ga preboljeli.

Izrazito teška komplikacija

Direktor Klinike za dječje bolesti Goran Roić kazao je da se radilo o izrazito teškoj komplikaciji.

“21. siječnja u ranim popodnevnim satima zaprimljen je malodobni pacijent s podacima o temperaturi, glavobolji i bolovima u trbuhu. Zbog sumnje na akutno abdominalno zbivanje, zadržan je na odjelu dječje kirurgije. Napravljena je dijagnostička obrada i laboratorijska obrada koja je ukazala na poremećaje rada jetre, bubrega, sepsu te je dijete premješteno na intenzivno liječenje. Zatim se zbog sumnje na abdominalno zbivanje pristupilo operativnom zahvatu prilikom čega je došlo do zastoja rada srca. Međutim, nakon uspješne reanimacije dovršen je operativni zahvat. Obzirom na nalaze i ukupno stanje pacijenta bila je potrebna i daljnja respiratorna i kardiovaskularna potpora”, kazao je Roić i dodao da se posumnjalo na tzv. multiorganski inflamatorni sindrom što je moguća komplikacija covid-19 infekcije.

“U međuvremenu je došao i nalaz da je dijete covid pozitivno i uslijed tih okolnosti pacijent je dogovorno premješten u Kliniku za infektivne bolesti 22. siječnja. Otada je bio tamo”, dodao je Roić za Index.

“To je vrlo teška komplikacija, sve je poduzeto. Ta imunološka reakcija je bila jako teška. To se relativno rijetko događa. Koliko ja znam, bilo je 20-ak takvih slučajeva u dječjoj dobi. Međutim, ovo je izrazito teški oblik takve komplikacije. Ovo je bio drastičan slučaj, brzo se razvijao, unatoč svim mjerama liječenja, nažalost, tako je završio”, kazao je Roić za Index.

 

Izvor: Index.hr

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 1 = 1