U toku su prijevremeni izbori u Austriji

0

U Austriji se glasa na prijevremenim parlamentarnim izborima izazvanim “aferom Ibiza” zbog koje se raspala koalicija desnice i ekstremne desnice poslije 18 mjeseci. Od pada vlade ÖVP-a i FP Ö-a zemljom od 8,8 milijuna ljudi upravlja nestranačka privremena administracija kancelarke Brigitte Bierlein, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.

Na 11 000 izbornih mjesta glasa nešto manje od 6,4 miliona ljudi. Većina birališta otvorena je u 7.00, a prve procjene rezultata biće poznate ubrzo poslije zatvaranja birališta u 17.00.

Kurzova ÖVP, prema istraživanjima, može računati sa oko 34 posto glasova, na drugom mjestu mogla bi biti Socijaldemokratska partija (SPÖ), koja bi u ovom trenutku mogla osvojiti između 20 i 22 posto glasova. Na trećem mjestu se, prema navedenim istraživanjima, nalazi FPÖ, a Zelenima se ovoga puta prognozira rezultat od 11 posto.

Posljednjih sedam dana kampanje, uglavnom desničarskih stranaka, proteklo je u znaku oštre retorike usmjerene na sve one koji nisu Austrijanci, što je izazvalo opravdanu bojazan i bh. građana koji žive i rade u Austriji.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 + = 4