U svijetu više od sedam hiljada jezika: Ovi se bore za opstanak

0

Iako se većina svijeta sporazumijeva jednim od 20 službenih jezika, prema zvaničnim podacima u svijetu je registrovano više od sedam hiljada jezika.

Čak 41 posto od ukupnog broja jezika u svijetu smatra se ugroženima, navodi se u članku kojeg je objavio World Economic Forum a koji se referira na zvanične svjetske statistike.

Ugroženi jezici su oni koje djeca ne izučavaju ili ne koriste u zajednici, prema Ethnologueu, istraživačkom centru za jezičnu inteligenciju koji izrađuje indeks jezika s najviše i najmanje govornika.

Dominantni jezici su oni koji se najviše podučavaju. Uprkos broju kineske populacije i statusu ekonomske moći ove zemlje, engleski jezik se širi daleko brže jer ga uči mnogo veći broj osoba.

Autohtoni jezici, kojima govori najmanje ljudi, često su među najugroženijima, a neki mogu imati tek oko hiljadu govornika.

Ipak, neki ugroženi jezici pronalaze način za napredak, prema UNESCO-u, kao npr. Kiswahili u subsaharskoj Africi i Quechua u Južnoj Americi.

Ljudi u prekograničnim zajednicama i dalje svakodnevno koriste svoje jezike kroz trgovinu i komunikaciju. Kao rezultat toga, ističu iz UNESCO-a, regionalne tradicije često ostaju netaknute, a lokalne veze mogu ostati čvrste, promovišući empatiju i razumijevanje.

Višejezično obrazovanje na maternjem jeziku može podstaknuti daljnje razumijevanje. Trenutno, prema podacima UNESCO-a, 40 posto svjetske populacije ne može pristupiti obrazovanju na jeziku koji razumije.

Napredak u ovom području je vidljiv. Prema UNESCO-u, važnost višejezičnog obrazovanja temeljenog na maternjem jeziku, posebno u ranom školovanju, prima sve više pažnje.

U UNESCO-u smatraju da se naporima u višejezičnom obrazovanju može sačuvati autohtona baština, ali i “promicati miran dijalog”.

 

Izvor: N1

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 + = 16