U susret EU izborima: Je li EU održiva? Treba li EU Austriju?

0

Evropski izbori održavaju se od 23. do 26. maja 2019. Svi punoljetni građani EU tada će imati priliku odabrati svoje zastupnike u Europskom parlamentu.

Evropska unija propisuje izbore, koji traju četiri dana. Britanci i Holanđani glasaju 23. maja, Irci 24. maja, a Latvijci, Maltežani i Slovaci 25. maja. Česi glasaju dva dana, 24. i 25. maja. Građani s pravom glasa u preostalim državama glasaju u nedjelju, 26. maja.

U gotovo svim članicama Unije pravo glasa stiče se s 18 godina. Samo tri zemlje su izuzetak: Grčka (17), Malta i Austrija (16 godina).

Dino Šoše, CEO ALPHA plus i „moderator bez prava glasa“, razgovarao je s EU kandidatima iz SPÖ-a, Zelenih, NEOS-a i KPÖ-a o predstojećim izborima za EU koji će se u Austriji održati 26. maja 2019. godine. Tokom nešto manje od sat vremena, političari su odgovarali na pitanja o sigurnosti, klimatskim promjenama i slobodnoj trgovini, ali i dali lične stavove.

Razgovore možete pogledati i online.

OKTO EU-Wahlspezial: „Je li EU održiva?“

Katerina Anastasiou (KPÖ), Marlene Göntgen (SPÖ), Stefan Windberger (NEOS) i Tom Waitz (Zeleni) govore o tome šta treba uraditi kako bi se osiguralo da projekt EU uspije? Ko ga ugrožava? Šta se može riješiti samo na nivou EU-a?

Pogledajte na okto.tv/de/oktothek/episode/5cdc182308005

OKTO EU-Wahlspezial: „Treba li EU Austriju?“

Teresa Reiter (NEOS), Thomas Schobesberger (Zeleni) i Johannes Schwarcz-Breuer (SPÖ) odgovaraju na pitanja: Da li “okupljena ujedinjena opozicija” vidi solidarnost unutar EU ili prevladavaju različiti interesi pojedinih država članica? Koji uspjesi Brisela utiču na Austriju i koji je evropski način života?

Pogledajte na okto.tv/de/oktothek/episode/5cde9587933bd

OKTO EU-Wahlspezial: „EU između mirovnog projekta i ÖXIT-a?“

Kako austrijska neutralnost utiče na sigurnosna pitanja u smislu zajedničke europske odbrambene politike? Jesu li potrebni minimalni standardi u radnom pravu i gdje trebate ulagati? Peter Berry (NEOS), Camila Garfias (SPÖ) i Monika Vana (Zeleni) pokušali su odgovoriti na ova pitanja.

Pogledajte na okto.tv/de/oktothek/episode/5cdd57e5b6743

 

Foto: Pixabay

 

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 + = 10