U Njemačkoj i Austriji obične maske više nisu dovoljne: Objavljena nova cijena FFP2 maski

0

U strahu od brzošireće mutirane varijante koronavirusa, vlasti u Njemačkoj i Austriji građanima su propisali kvalitetnije zaštitne maske, medicinske ili one s oznakom FFP2, s višim nivoom filtriranja.

Krenulo je još krajem godine na austrijskim skijalištima na kojima su takve maske bile obavezne u gondolama ili za skijaše dok čekaju u redovima, za sve starije od 14 godina. U međuvremenu je ta obaveza proširena – od 25. januara maske s oznakom FFP2 moraju se nositi u javnom prevozu i u trgovinama.

Veliki tržni centri objavili su danas da će ove maske prodavati po cijeni od 0,59 evra po komadu. Kritike da su maske s ovom oznakom relativno skupe i stoga teže dostupne ljudima, navode se kao jedan od razloga što Njemačka nije uvela ovu obavezu za cijelu zemlju.

Ranije se na taj korak odlučila Bavarska. Iako ostatak države nije slijedio bavarski primjer, u trgovine, autobuse i tramvaje Nijemci više neće moći s platnenim maskama, maskama iz kućne radinosti ili, na primjer, maramama. Obavezne su tzv. medicinske maske, što uključuje i jednokratne hirurške maske.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 1 =