U Gornjoj Austriji vraćaju pojedine mjere zbog rasta broja novozaraženih

0

Zvaničnici Gornje Austrije najavili su nove mjere u borbi protiv korone nakon drastičnog povećanja broja zaraženih u posljednjih nekoliko dana. Naime, sve škole i vrtići će od petka biti zatvoreni na sedam dana u distriktima Linz, Linz-Land, Wels-Land, Wels-Stadt i Urfahr-Umgebung.

Zdravstveni službenik Christine Haberlander istakla je da je broj novih slučajeva naročito visok u ovim distriktima. U posljednjih 24 časa registrovan je 61 novi slučaj zaraze, a svi su zaraženi u zatvorenom prostoru, dok  se većina slučajeva dovodi u vezu sa klasterom vezanim za posjetama crkvi.

Samo u urbanoj zoni Linza registrovana su 24 nova slučaja, od čega je njih 20 vezano za ovaj klaster, prenosi “Krone”.

Na pres konferenciji guverner Thomas Stelzer je poručio da su brojevi zabrinjavajući i da moraju poduzeti nešto u vezi s tim. On je takođe urgirao na hitno otkazivanje svih organizovanih dešavanja u distriktima, kao i da se stanovništvo uzdrži od posjeta staračkim domovima. Prema Stelzeru, iako će vrtići biti zatvoreni, postoji opcija za zbrinjavanje djece za sve koji nemaju drugu mogućnost.

Gradonačelnik Linza Klaus Luger i zdravstveni službenik Michael Raml su takođe najavili uvođenje novih mjera. Doći će do povećanog nadzora već odvojenih osoba i lokacija od strane policije u Linzu, a doći će i do povećanja nadzora u javnom prevozu, pošto je u posljednje vrijeme zabilježeno da se sve više ljudi ne pridržava preporuka o nošenju maski.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 + = 17