U Beču se održava svjetska konferencija „Child in the City“

0

Gradovi koji brinu o djeci su oni koji unapređuju razvoj djece i u kojima se ostvaruju sva prava djece predviđena „Konvencijom UN-a o pravima djeteta“.

U Beču će se od 24. do 26. septembra 2018. godine u gradskoj vijećnici održati 9. Internacionalna stručna konferencija „Dijete u gradu“ („Child in the City“). Ova manifestacija će biti najveća do sada sa trodnevnim programom i više od 100 međunarodnih predavača.

U centru pažnje biće interdisciplinarni dijalog između predavača kao što su pravni zastupnici djece, urbanisti i nevladine organizacije. Na jednom mjestu učesnici će moći da diskutuju o mogućnostima prilagođavanja gradova životu djece.

Pored predavanja i radionica, biće predstavljene i različite inicijative za izgled gradova u kojima treba da žive djeca.

Kako ponovo osvojiti javni prostor za djecu, kako im pomoći da savladaju vožnju biciklom, da pomoću aplikacije otkriju svoj grad ili da čitaju dvojezični časopis spadaju u četiri nagrađena projekta takmičenja „Djeca, djeca! Nove dizajnerske ideje za gradski život iz dječjeg ugla“. Nagrađeni dizajneri će predstaviti svoje projekte i biće na raspolaganju za međusobnu razmjenu znanja sa posjetiocima i učesnicima konferencije.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Anke M. Leitzgen, #stadtsache

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 5 = 11