U Beču razvijena supstanca koja bi mogla da se koristi za liječenje covid-19

0

Biotehnološka kompanija “Apeiron” iz Beča razvila je aktivnu supstancu koja bi mogla da se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od covid-19, saopštilo je predstavništvo grada Beča u Beogradu.

“Aktivna supstanca pod nazivom APN01 bi trebalo da zavara novi korona virus tako što će oponašati ljudski enzim koji virus koristi da bi prodro u ljudske ćelije. Na taj način virus više ne može da se razmnožava u organizmu i izbacuje se iz tijela zajedno sa lijekom. Istovremeno APN01 bi trebalo da sprječava zapaljenje pluća i otkazivanje organa”, navodi se u saopštenju.

Početkom aprila 2020. godine počelo je testiranje supstance u Austriji, Njemačkoj i Danskoj. Potrebno je 200 pacijenata da bi klinička studija mogla da se sprovede, što je usporeno padom broja zaraženih u tim zemljama.

“Kompanija ‘Apeiron’ veruje da će do kraja 2020. godine neophodan broj pacijenata biti uključen u studiju i da će tada biti predstavljeni prvi rezultati. Studija se sprovodi u saradnji sa bolnicama u Velikoj Britaniji, a trenutno se radi i na uključivanju u studiju pacijenata iz Rusije i SAD, gdje broj zaraženih pacijenata novim koronavirusom raste”, piše u saopštenju.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × = 45