U Beču održan drugi protest #1od5miliona-Beč

0

U subotu 23. marta ispred ambasade Republike Srbije u Beču, u organizaciji inicijative „Protiv diktature Beč“, održan je skup podrške građanskim protestima u Srbiji. Na drugom po redu skupu 1od5miliona Beč, u organizaciji pomenute inicijative, ponovo je istaknuta “podrška građankama i građanima Srbije u borbi za demokratiju i normalan život dostojan čovjeka”.

Skup je počeo odavanjem počasti minutom ćutanja svim poginulim 1999. godine u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Voditelj programa, Dušan Stojanović, naučni saradnik Univerziteta u Beču, u pozdravnom je obraćanju podsjetio da je u toj izbornoj jedinici dijaspore na predsjedničkim izborima aktuelni predsjednik Srbije “potučen do nogu” i da je upravo to razlog zašto je skup i održan ispred ambasade Republike Srbije – “da se čuje glas većinske volje onih koji su glasali u Beču”.

„Dokle će, ovde u inostranstvu, da nas predstavljaju ljudi, zbog kojih se stidimo?“
Prvi govornik, Darko Markov, pjesnik, pisac, glumac i umjetnik je u vrlo emotivnom govoru istakao hrabrost ljudi koji su se okupili na protestu u Beču i to “uprkos uvredama, poniženjima i omalovažavanju”. „Žalim što smo u situaciji da opet na ovaj način branimo dostojanstvo i obračunavamo se sa nosiocima vlasti i okruženjem koji nisu svojim delovanjem i ponašanjem zaslužili da nas predstavljaju“, istakao je Markov. On se u svom govoru osvrnuo i na sam sistem vlasti u Srbiji, za koji tvrdi da nije uopšte jak, kako se prikazuje, zato što je baziran na bezličnim pojedincima bez ikakvog profesionalnog i moralnog kvaliteta i integriteta. „Dokle će, ovde u inostranstvu, da nas predstavljaju ljudi, zbog kojih se stidimo?“ zapitao se Markov, aludirajući na nedavne posjete pojedinih predstavnika lokalnih i državnih vlasti Beču. Markov je naglasio da nije pripadnik nijedne političke stranke i da nastupa kao slobodan građanin koji se bori za osnovna ljudska prava, koja su, kako je rekao, “ugrožena pre svega vanustavnim delovanjem aktuelnog predsednika Srbije kao nosioca i metafore trenutne vlasti u Srbiji”. Na kraju svog govora, Markov je istakao želju da “imamo takvo društvo, u kome ne moramo da znamo kako se zovu pojedini ministri, društvo koje neće biti politizovano do najmanje pore”.

Kupovati samo nezavisne
Drugi govornik, Christoph Baumgarten, novinar, bloger i prije svega vrsni poznavalac Balkana i prilika na njemu, u svom je govoru analizirao medijsku sliku Srbije. Na početku govora se osvrnuo na to, da iako nije državljanin Srbije, ima pravo da kao novinar brani profesiju kada god i gdje god je ona ugrožena i da građanke i građani imaju pravo na objektivnu i pravovremenu informaciju. Kroz metaforičnu priču o izvještavanju pojedinih medija u Srbiji, oslikao je medijsku stvarnost, istakavši da je sloboda govora bez ikakve dileme svakodnevno ugrožena, “možda ne direktnim intervencijama sa državnog vrha, koliko stvaranjem okruženja u kojem se protok određenih informacija blokira”. Kao osnovni problem detektovao je državno vlasništvo ili udio u vlasništvu nad medijima, koje je upravo i uzrok svih pomenutih problema. U tom smislu Baumgarten je pomenuo RTS, Tanjug i Novosti, kao i štampane medije za koje se često ni ne zna ko je vlasnik. Poseban fenomen je uticaj javnih i državnih preduzeća preko marketinga i reklama na pojedine štampane medije kojima je to jedini izvor finansiranja i koji se koristi za kontrolisanje istih. Baumgarten je govor završio apelom građanstvu da kupuje samo onu štampu za koju se zna da je nezavisna i slobodna, kako bi time poboljšali njihovu materijalnu situaciju, prisutnost u javnosti i očuvali nezavisnost.

„Vučić, laži i video-trake“
Na samom kraju protesta je organizovana video projekcija svih obećanja i izjava predsednika Srbije i time je naglašeno koliko su ona “korišćena u dnevno-političke svrhe, kako na lokalnom, tako i na državnom i međunarodnom nivou”. Organizatori su istakli kako je “većina tih obećanja ostala neispunjena, čime se jasno nameće zaključak da se radi o lažima”, što je bio i radni naslov ovog protesta u Beču: „Vučić, laži i video-trake“.

 

Foto: „Protiv diktature Beč“

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 6