U Austriji vlada nestašica cjepiva protiv gripe

0

Kako bi rasteretili bolnički sistem i ostavili dovoljno kapaciteta za korona bolesnike, ljekari u Austriji savjetovali su pacijentima da se vakcinišu protiv sezonske gripe. Građani Austrije to su ozbiljno prihvatili, što je dovelo do nestašice cjepiva u pojedinim dijelovima zemlje.

Cjepiva je već nestalo u Klagenfurtu, a na zadnjim zalihama su i u St. Pöltenu. Zdravstvene službe u Klagenfurtu imale su na raspolaganju 2800 doza cjepiva koje su potrošene u jednom danu. Vlasti su nakon izbijanja pandemije pokušale naručiti još cjepiva protiv sezonske gripe, ali bezuspješno. Lokalne vlasti su ove godine očekivale povećan broj osoba koje će se cijepiti protiv gripe, ali ovoliku navalu nisu očekivali.

Gradonačelnica Klagenfurta Dr. Maria-Luise Mathiaschitz i zdravstvene službe toga grada sada apeluju na vladu da poveća broj cjepiva protiv gripe, prenosi Kroativ. Klagenfurtske vlasti takođe kritikuju državne zdravstvene vlasti te ističu da su neki u raspodijeli cjepiva bili privilegovani.

Sa sličnim problemom se bore i u drugim austrijskim pokrajinama, potražnja je velika, a cjepiva ima sve manje. Nova isporuka cjepiva očekuje se sredinom decembra kada bi trebalo stići nekoliko desetina hiljada cjepiva. Još dovoljan broj cjepiva za sezonsku gripu ima u Beču, ali i građani u Beču imaju problem s dugim listama čekanja na vakcinisanje. Ove godine su gradske vlasti austrijske metropole obećale besplatno vakcinisanje protiv sezonske gripe te su za tu svrhu osigurale 400 hiljada doza cjepiva, duplo više nego prošle godine.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 8 = 13