U Austriji već više od 400 infekcija južnoafričkim sojem

0

Južnoafrički soj korona virusa sve se više širi Austrijom, i nije prisutan samo u pokrajini Tirol, koja je žarište, već je stigao i do Beča.

Prema austrijskoj vladi u pokrajini Tirol ima već 400 slučaja infekcije za koje se sumnja da je uzročnik južnoafrički soj.

Od toga je kod 293 slučaja sekvenciranjem potvrđeno da se radi o ovom opasnom soju, za koji se tvrdi da ne djeluje vakcina kompanije AstraZeneca, koja je trebalo da bude glavno cjepivo u Evropi. Opasni južnoafrički soj “ušao” je i u redove austrijske vojske, to jest helikoptereske jedinice.

U kasarni u Aigen im Ennstal potvrđene su najmanje dvije zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, saopštila je vojna komanda pokrajine Štajerske.

Ti slučajevi su već u januaru izolovani, nakon što su kod dvojice vojnika 25. januara nastupili simptomi, a sada je potvrđeno da se radi o novom soju.

Jedan od dvojice pilota nastanjen je u Schwazu u Tirolu. Inače, austrijska vlada je juče donela odluku o uvođenju obaveznog testa za građane Tirola koji žele da putuju izvan pokajine u druge dijelove Austrije.

Negativan test biće potreban od petka za sve koji bi da napuste Tirol. Međutim južnoafrički soj nije potvrđen samo u Tirolu i u kasarni u Štajerskoj, već i u Beču.

Prema sekretaru za zdravstvo Peteru Hakeru do sada je u Beču potvrđeno četiri slučaja zaraze južnoafričkim sojem. Kod jednog, i dalje aktivnog slučaja, radi se o povratniku sa odmora na Kilimandžaru.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 6 = 3