U Austriji se uvodi 3G pravilo i na poslu

0

Austrija od 1. novembra uvodi takozvano 3G pravilo na radnom mjestu. To znači da svaki zaposleni koji dolazi na posao mora imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom covidu-19 ili negativan test.

Ministar zdravlja Wolfgang Muckstein naglasio je da se ovo uvodni na radnim mjestima na kojima se ne može isključiti fizički kontakt prema drugim licima.

Do 14. novembra primenjivaće se prelazni period, tako da svi oni koji nemaju jedan od tri tražena sertifikata do tada moraju nositi maske višeg zaštitnog nivoa FFP2. 3G potvrde su obavezujuće za sve one koji na poslu imaju kontakt sa drugim osobama, a to znači i u kancelariji ili u kantini.

Od ove mjere neće biti pogođeni, na primjer, vozači kamiona koji sami voze.

Za poštovanje mjera moraće da se pobrinu poslodavci i zaposleni. Muckstein je kazao da se radi o daljoj „zaštitnoj mreži od korone”.

„Ne može biti da na radnom mjestu postoji rizik od zaraze”, naglasio je ministar.

Ministar rada Martin Kocher istakao je da je pronađeno rješenje koje može da se primijeni u praksi, a koje ima za cilj zaštitu ljudi.

Nova mjera omogućiće zaposlenima da, na mjestima gdje postoji obaveza nošenja maski, iste više ne nose ako imaju jedan od tri sertifikata.

Tako, na primjer, zaposleni u supermarketima, ako imaju jednu od 3G potvrda ne moraju više nositi maske, dok će kupci i dalje morati da nose FFP2 maske.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 7 = 8