U Austriji počinje isplata dodatka od 180 evra po djetetu

0

Od srijede počinje isplata posebnog porodičnog doplatka od 180 eura po djetetu, najavili su to Ministarka porodice Susanne Raab i ministar financija Magnus Brunner.

Prema ministarkinim riječima, počinje uplata 180 evra po djetetu “direktno na račun” primatelja doplatka s uobičajenim iznosom.

“Ove uplate najavljene su sredinom juna, a o čemu je odlučeno u sklopu antiinflacijskog paketa u Nacionalnom vijeću. Sveukupno savezna vlada ulaže oko 340 miliona evra za ovu mjeru. Oko 1,8 miliona djece u 1,1 milion porodica ima koristi od toga”, navodi Raab.

Ministarka je istaknula i kako ovaj korak nije jedina pomoć porodicama. Kazala je da će se povećani porodični bonus (2000 evra) i povećani dječji doplatak (550 evra) pomaknuti na cijelu 2022.

Kao daljnje mjere podsjetila je, među ostalim, na 100 evra po djetetuna za polazak u školu u septembru te antiinflacijski bonus na jesen koji će donositi 500 evra po odrasloj osobi i 250 evra po djetetu. Podsjetila je i na plan da se dodatak za porodično vrijeme koji očevi mogu primiti nakon poroda više ne uračunava u naknadu za njegu djeteta.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − 1 =