U Austriji opet dvocifren broj novozaraženih, Anschober: Broj i dalje previsok

0

Nakon trocifrenog porasta od ponedjeljka do utorka, u posljednja 24 sata broj novozaraženih u Austriji pao je na dvocifreni broj od 68.

Ministar zdravlja Rudolf Anschober saopštio je da je registrovano 68 nova slučaja zaraze korona virusom, od kojih su 42 na teritoriji Gornje Austrije, koja je proteklih dana žarište.

„Situacija se ponovo normalizovala, ali je to broj koji je meni lično i dalje previsok“, kazao je on na konferenciji za štampu.

Ukazao je da je istovremeno zabilježeno i ozdravljenje 23 covid pacijenata.

„Sve u svemu vidimo blag porast, što nije nešto što nas raduje“, kazao je Anschober.

Ukazao je da je novi jasan rast novozaraženih posljedica velikog žarišta u Gornjoj Austriji, gdje se od sutra u više dijelova te pokrajine preduzimaju mjere kao što su zatvaranje škola i obdaništa.

Anschober kaže da se u trećoj fazi borbe protiv koronavirusa, u kojoj se sada Austrija nalazi, računalo sa povećanjem broja novozaraženih.

Međutim, dodaje da je cilj da se taj rast brzo obuzda kroz hitno utvrđivanje lanca kontakata oboljelih.

Popuštanje mjera, koje je počelo od 15. aprila, i koje je sprovedeno u deset etapa na svake dvije nedjelje, prema njegovim riječima nije dovelo do stvaranja klastera i povećanja broja zaraženih.

Sada u trećoj fazi, kaže, cilj mora biti stabilizacija situacija iako je kroz otvaranje granica došlo do većeg protoka ljudi, a time povećanjem rizika.

Anschober ističe da je veliki izazov faza 4 na jesen, kada će ponovo mnoge stvari da se odvijaju u zatvorenom prostoru, što povećava opasnost od zaraze.

Ministar je apelovao na stanovništvo da se pridržavaju mjera predostrožnosti.

„Na osnovu jučerašnjeg iskustva i onoga što se dešava na međunarodnom nivou moramo ponovo svi preuzeti odgovornost“, naglasio je Anschober dodajući da se to tiče pravila higijene, od pranja ruku do ne pružanja ruke prilikom pozdravljanja, ali i držanja distance i nošenje maske, što više nije obaveza izuzev u gradskom prevozu.

„Maska bi trebalo da se nosi svugdje gdje je malo više ljudi“, preporučuje ministar.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − 2 =