TU Beč: Nova tehnika u dijagnostici raka

0

Naučnici sa Tehničkog univerziteta (TU) u Beču razvili su novu tehniku u dijagnostici raka koja dozvoljava 3D prikaz cjelokupnog tumora. Do sada se analiza tumora vršila uzimanjem isječaka tkiva koji čine tek hiljaditi dio tumora.

Koristeći poseban hemijski proces naučnici su uspjeli da tkivo tumora dojke učine providnim, a da pritom struktura ćelija ostane neizmijenjena, i da ga nakon toga uz pomoć specijalnog ultramikrosopa osvijetle.

Tako se tkivo analizira sloj po sloj, a na kompjuteru se prikazuju različiti presjeci tumora bez uzimanja isječaka. Na taj način se došlo do otkrića koja do sada nisu bila moguća, pa je na pojedinim snimcima ustanovljeno da su mliječni kanali u dojkama bili zapušeni ćelijama raka.

Problem kod operacije tumora je što nije uvijek moguće odstraniti cijeli tumor, pa je nakon toga neophodno da se pacijent ponovo operiše ili podvrgne terapiji zračenja, što je često slučaj kod operacije raka dojke, a biopsija ne dozvoljava analizu cjelokupnog tkiva. Nova tehnika omogućava sasvim nove uvide u pogledu analize tkiva tumora.

Tehnički univerzitet u Beču je sproveo ovo istraživanje u saradnji sa Institutom za patologiju Tehničkog univerziteta u Minhenu koji je stavio na raspolaganje većinu uzoraka tumora dojki. Klinika za hirurgiju Opšte bolnice u Beču je dostavila uzorke drugih vrsta tumora.

„Uvjereni smo da će ova metoda donijeti revolucionarne promjene u oblasti patologije. U kraćem vremenskom roku će se postići veća pouzdanost u dijagnostici“, izjavio je dr Hans-Ulrich Dodt sa TU u Beču. Nova tehnika je objavljena u naučnom časopisu „Nature scientific reports“.

 

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 2 = 6