Troje ljudi umrlo od infekcije listerijom – utvrđuje se izvor bakterije, zatvorena mljekara

0

Austrijska mljekara “Gloggnitz” mora da obustavi proizvodnju, zbog sumnje da je izvor bakterije listerije, koja se dovodi u vezu sa osam oboljenja u Beču, od kojih tri sa smrtnim ishodom.

Agencija za bezbjednost namirnica Austrije (AGES) analizirala je proteklih dana tri uzorka iz mljekare i pronađen je soj listerija koji je utvrđen i kod osam oboljelih.

Koristeći bazu podataka iz inostranstva, došlo se do saznanja da se radi o specifičnom soju, koji nije prisutan nigdje u Austriji, a tako ni u drugim zemljama EU.

AGES ukazuje da se time očvrsnula sumnja da je mljekara iz Donje Austrije izvor listerije, ali i napominje da do sada nisu pronašli namirnicu koja bi sadržala taj soj.

Listerioza je bakterijska crijevna infekcija koja nastaje kao posljedica konzumacije hrane kontaminirane bakterijama iz roda listerije.

“Na osnovu novih saznanja je naložena trajna sanacija postrojenja sa obustavom proizvodnje”, saopštila je Kristina Ridel iz Odjeljenja za veterinu i kontrolu namirnica pokrajinske vlade Donje Austrije.

Sanacija predviđa čišćenje i dezinfekciju sa naknadnim potpunim sušenjem prostorija i opreme.

Nakon odgovarajuće kontrole biće donijete odluke o daljem djelovanju.

Prošle nedjelje je mljekara “Gloggnitz”, zbog sumnje da su njeni proizvodi zaraženi listerijama, opozvala kajmak, jogurt i svježi sir. Mljekara je odbacivala mogućnost da je izvor listerija, već je to pripisivala drugima, to jest kupcima. Rečeno je da se mljekara nalazi pod redovnom kontrolom i da do sada nije utvrđeno prisustvo listerije.

Prisustvo listerije utvrđeno je u jednom restoranu u Beču, u kojem se gostima nude proizvodi mljekare.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × = 64