Trik Italijanki od 15 minuta s kojim se jede tjestenina, a ne deblja

0

Italijanke su poznate po tome da vole uživati u hrani, ali to ne znači da će se pomiriti s viškom kilograma. U održavanju vitke linije pomaže im i svakodnevni trik od 15 minuta koji svako može kopirati. Italijanke imaju opušten pristup hrani i konzumiraju sve što žele, hljeb, tjesteninu, sladoled, vino…

Kalorije kontrolišu tako što jedu jednostavne i cjelovite namirnice, stavljaju manje preliva i umaka te jedu male porcije.

Zbog takvog načina konzumiranja hrane Italijanke ne moraju ići na dijete te ih i ne praktikuju, a kako bi ostale vitke, služe se i trikom koji je zapravo dio italijanske kulture – kad god su u prilici, idu u kratke šetnje, obično 15 minuta.

Italijanke ponekad šetaju i nekoliko puta dnevno, i to obično poslije obroka. Ali tokom tih šetnji nećete ih vidjeti da nose aparate za mjerenje koraka ili odjeću za oblikovanje tijela koja podstiče znojenje i mršavljenje.

Tokom tih ritualnih šetnji uživaju u sunčevim zrakama, porazgovaraju sa komšijama ili u šetnju idu s članovima porodice, što im je i prilika da se druže.

Dobrobiti šetnje nakon jela dokazala je i nauka. Istraživanje objavljeno u časopisu “Diabetes Care” pokazalo je da tri šetnje po 15 minuta dnevno smanjuju rizik od dijabetesa.

Istraživanja su pokazala i da je šetnja poslije večere najkorisnija: lagana fizička aktivnost u sumrak, odnosno večernja tama mogu “reprogramirati” tjelesni sat te tako pomoći da bolje spavate, poboljšati probavu, smanjiti nalet inzulina koji se događa nakon jela te ubrzati metabolizam – i sve to a da uopšte nemate osjećaj da vježbate.

 

Izvor: Zadovoljna.hr

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − 3 =