Tračak nade: Pada broj novozaraženih na svjetskom nivou

0

Broj novih Covid-19 slučajeva prijavljenih širom svijeta se smanjuje četiri sedmice zaredom, pokazali su podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), što nudi tračak nade da svijet postiže napredak u naporima da suzbije pandemiju.

Takođe, broj smrtnih slučajeva kod Covid-19 pacijenata se smanjuje već drugu sedmicu zaredom, u brojkama 88 hiljada manje smrtnih slučajeva što predstavlja pad od 10 posto u poređenju s prethodnom sedmicom, piše CNN.

Protekle sedmice širom svijeta zabilježeno je više od 3,1 miliona novih slučajeva Covid-19, objavila je SZO u svom sedmičnom epidemiološkom ažuriranju, a to predstavlja pad od 17 posto u odnosu na prethodnu sedmicu i najmanji je broj slučajeva u svijetu od 26. oktobra 2020.

“Iako još uvijek postoji mnogo zemalja sa sve većim brojem slučajeva, na globalnoj razini to je ohrabrujuće“, navodi se u sedmičnom izvještaju.

Sjedinjene Države zabilježile su najveći broj novih slučajeva Covid-19, 871.365. Međutim, prema podacima SZO-a, ova brojka predstavlja pad u ovoj zemlji od 19 posto u slučajevima iz prethodne sedmice.

Brazil, Francuska, Rusija i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe su bile među zemljama koje su prijavile najveći broj novih slučajeva u svijetu, ali kako navode iz SZO, sve zemlje su zabilježile sedmični pad u odnosu na brojke iz prethodne sedmice.

Od svih regija, u usporedbi s prethodnim sedmičnim izvještajima SZO-a, Afrika je zabilježila najveći pad slučajeva, i to 22 posto, dok je istočni Mediteran zabilježio najmanji, 2 posto.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 × = 63