„Toksične majke“: Koji tip majke otežava život svojim kćerkama

0

Niti jedan odnos majke i kćeri nije savršen. Ali, ima ih zaista destruktivnih koji uveliko otežavaju život, posebno kćerima. Donosimo 5 tipova „toksičnih majki“ i načina na koji utiču na kćeri.

Ljutita majka

Majka koristi ljutnju kako bi zastrašila svoje dijete i ušutkala ga. Ideja u podlozi takvog ponašanja je: dajem ti sve te ne smiješ tražiti više od toga, a kamoli biti nezadovoljna. Majka svoju ljutnju prikazuje kao opravdanu i traži da kćer poštuje tu ljutnju. A ako se pokuša zaštititi od nje, odnos majke i kćeri postaće još teži. Ljutnja ne mora biti prikazana kroz povišeni glas, već je dovoljan i sam ton glasa ili govor tijela koji ukazuje na majčinu ljutnju. Kćeri odrasle uz takvu majku izbjegavaju konflikte s drugim ljudima i stalno umiruju druge misleći da će svako iskazivanje nezadovoljstva i različitosti eskalirati u svađu.

Kontrolirajuća majka

Majka vidi djetetovu slobodnu volju kao nešto što treba slomiti i spriječiti u samim začecima. Primjerice, govori kćeri šta i kako se treba oblačiti, ponašati, misliti, s kime se družiti i slično. I uz to misli da bi ona bila presretna da je njezina majka o njoj brinula toliko i davala joj savjete. Poruka u podlozi je: nije važno ono što ti želiš jer je meni potrebno da budeš onakva kakva ja želim da budeš. Majka kontroliše kćer kroz ideju: pokori se mojoj volji ili trpi moju kritiku i osuđivanje. Žene odrasle uz takve majke često nemaju povjerenje u sebe i svoje odluke jer su odrasle s idejom da njihova prosudba nema vrijednosti.

Narcisoidna majka

Kako bi osnažila svoju krhku sliku o sebi, narcisoidna majka traži od svoje kćeri da joj bude zrcalo koje će veličati majčinu sliku i laskati joj. Takva majka kćeri postavlja visoke kriterijume koje je jako teško dostići i uskraćuje joj ljubav kad kćer ne uspijeva u dostizanju istih. Važno je da kćer shvati da je nemoguće majku učiniti zadovoljnom, barem ne dugoročno. Majka očekuje od kćeri da blista, ali ne više od nje same. Kćeri odrasle uz takve majke najčešće preslikaju narcisoidno ponašanje kroz sumnju u sebe i iskaljivanje na drugima te povjeruju u majčinu nadmoćnost nad njima ili odu u smjeru osvete i „pokvare“ svoj život kako bi osramotile majku.

Zanemarujuća majka

Zanemarivanje se proteže od nedostatka interesa za dijete do okrutnosti prema djetetu. Najčešće takvo ponašanje ide uz depresiju ili ovisničko ponašanje majke. Zanemarujuća majka može biti fizički prisutna uz kćer, ali bez pridavanja pažnje djetetu, pokazivanja interesa i slično. Često kćeri takvih majki preuzmu odgovornost za majčina raspoloženja i stvore očekivanje od sebe da majku dižu i zabavljaju. Poruka koju majka odašilje je: prihvati da ne mogu reagovati na tebe i tvoje potrebe ili me gledaj kako patim zbog tvojih zahtjeva. Žene koje su odrastale uz takvu majku često misle da je njihova uloga brinuti o tuđim emocijama, zaštititi druge od neugodnih emocija te da njihove vlastite potrebe nisu važne.

Zavidna majka

Zavidne majke ne slave postignuća svojih kćeri iako se one silno trude da učine svoje majke ponosnima. Ali, kad kćeri u nečemu ne uspiju, majke su odmah uz njih i kao da se vesele njihovoj nesreći. Žene koje su odrastale uz takve majke mogu uspjeh doživljavati kao potencijalnu opasnost za ostvarivanje i održavanje dobrih odnosa s drugima. Tokom odrastanja su dobijale višeznačne poruke i nisu znale šta se od njih očekuje. Pokušavale su dostići standarde koje su im postavljale majke, ali kad su ih dostigle, dobile su natrag ljutnju majke jer su uspjele. Takve žene često misle da nisu dovoljno dobre i uspješne, a u realnosti su pretjerano dobre i uspješne što njihove majke teško podnose. Poruka koju majka odašilje je: voljeću te jedino ako ne razviješ vještine i talente koji mene ugrožavaju, piše Insideout.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 + = 13